Bolji dani za majke u ZHŽ-u, u HNŽ-u za njih nema novca

Bolji dani za majke u ZHŽ-u, u HNŽ-u za njih nema novca

Zahvaljujući novim zakonskim rješenjima rodilje u ZHŽ-u konačno bi trebale redovito početi dobivati svoja primanja. Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a ranije je rodiljama uplaćivao sredstva onom dinamikom kako bi stizala sredstva iz proračuna, a to bi u praksi značilo da bi u listopadu dobile naknadu za siječanj iste godine.

Neke majke su tako bile prisiljene odustati od rodiljnog dopusta, i ranije se vraćati na posao, jer zbog neredovitih primanja, nisu mogle opstati, piše Dnevni list.

Glasnogovornica Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a Ivana Bošnjak kaže nam da takvih problema u budućnosti neće biti, odnosno da će uplate biti mnogo redovitije.

Državnim poduzećima nema povrata

Novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom u ZHŽ-u se primjenjuje od 1. kolovoza 2016. godine. Izmjenom Zakona, propisano je da naknadu plaće za žene-majke  koje  su  u  radnom  odnosu  kod  fizičkih  osoba  i  pravnih  osoba  privatnog  prava obračunava  i  isplaćuje  poslodavac,  a Zavod za zdravstveno  osiguranje  Županije  Zapadnohercegovačke vrši povrat istih.

Naime, poslodavac  koji  uredno  izmiruje  obvezu  uplate  doprinosa  na  plaću  za  obvezno  zdravstveno  osiguranje  prije  i  u  tijeku  korištenja  porodiljnog  dopusta  žene-majke, te  koji  nema  dugovanja  na  temelju obveznog  zdravstvenog  osiguranja, ima  pravo  na  povrat  isplaćenih  naknada  plaće  od  strane  Zavoda. Ovime se zapravo pritišće poslodavca da bude uredan s plaćanjem doprinosa, kako bi mogao dobiti povrat sredstava isplaćenih radnicama koje su na rodiljnom dopustu. Zavod će vršiti kontrolu isplate naknade  plaće, odnosno  povrat  tih  sredstava.

Navedeno se odnosi na majke koje su zaposlene u privatnom sektoru, dok naknadu  plaće za žene-majke  koje  su  u  radnom  odnosu  kod  pravnih  osoba  javnog  prava (država, entitet, županija, grad, općina, javno  poduzeće, javna ustanova  i  dr. ) obračunava  i  isplaćuje  poslodavac  bez  prava  na  povrat  tih  sredstava  od  strane  Zavoda.

Majkama obećanja

U ZHŽ-u naknadu imaju i nezaposlene majke, a isplaćuju ih centri za socijalni rad. Zaposlene majke dobivaju 70 posto od plaće, a nezaposlene 100 maraka mjesečno. Postoji i jednokratna pomoć za opremanje bebe. I premda su primanja majkama u ZHŽ-u debelo kasnila, još uvijek su mnogo povlaštenije nego majke u HNŽ-u.

Ovdje njihov status uvelike ovisi o dobroj volji poslodavca, a jedino što dobiju nakon poroda je simboličnih i jednokratnih 400 maraka za opremanje bebe. I to stiže sa zakašnjenjem.

Zaposlene i nezaposlene majke u HNŽ nemaju ništa. Iz stranaka koje su na vlasti u HNŽ-u pristizala su obećanja da će barem jednokratna novčana pomoć skočiti na 800 maraka, no ostalo je na obećanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar