Boras je Čovića nagradio raseljavanjem Hrvata, Bandića izgleda neće

Boras je Čovića nagradio raseljavanjem Hrvata, Bandića izgleda neće

Akademska zajednica u Zagrebu sve je glasnija. Više od 1000 profesora, docenata, akademika potpisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju Senat da ne donese odluku o počasnom doktoratu gradonačelniku Milanu Bandiću.

Inicijativu je pokrenuo dekan Muzičke akademije, navodeći kako je gradonačelnik riješio stambeno pitanje akademije što joj je desetljećima bilo gorući problem. Uz njega je i rektor Sveučilišta Boras, a ništa protiv doktorata nema ni bivši predsjednik države i profesor na pravnom fakultetu Ivo Josipović.

S druge strane, prosvjednici poručuju kako Bandić nije zadužen za razvoj Muzičke akademije jer zgradu nije platio on osobno, već građani kroz porez i prirez. Navode kako u društvu počasnih doktora među kojima je 8 nobelovaca pa i Nikola Tesla nema mjesta za gradonačelnika protiv kojeg se vodi nekoliko kazenenih postupaka. Ističu da bi tom odlukom Svučilište izgubilo na dignitetu koji je ionako poljuljan.

Što se tiče samog gradonačelnika – on tvrdi kako Bandić ne treba nagrade, već da nagrade trebaju Bandića.

Prosvjed je počeo himnom Gaudeamus u izvedbi zbora. Od političara su ondje Anka Mrak Taritaš i Mirando Mrsić. Oboje poručuju kako je ta odluka dno dna i da se rektor Boras treba baviti time kako poboljšati stanje Sveučilišta, a ne Bandićem.

”Na prosvjedu je nekoliko tisuća ljudi. Ovo je pitanje podijelilo akademsku zajednicu. Više od 100 profesora, akademika potpisalo je otvoreno pismo Senatu da ne potpišu odluku da Bandić dobije počasni doktorat”, javio je reporter Dnevnika NOve TV Dnino Golaš.

”Ne postoji ni jedan razlog zašto bi Bandić trebao dobiti doktorat”, rekao je Stjepan Perko, organizator prosvjeda.

Prosvjednici su uzvikivali: ”Uprava odlazi!”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak u Čakovcu da podržava izražavanje volje akademske zajednice i javnosti o dodjeli počasnoga doktorata Milanu Bandiću, istaknuvši kako je na Senatu da dobro čuje argumente.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica je ponovila kako je to autonomna odluka Sveučilišta. “No, članovi Senata moraju uzeti u obzir kakva se poruka šalje, ali uzeti u obzir i kakvo je mišljenje ostatka akademske zajednice pa i alumnija Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, članovi Senata imaju veliku odgovornost”, istaknula je Divjak.

Dodala je da o toj temi nije razgovarala s premijerom. “Mislim da to nije posao politike, to je isključivo akademska odluka koja se donosi na akademskim tijelima koja mora imati odgovornost prema akademskoj zajednici i javnosti jer ne smijemo zaboraviti da poruka koja se šalje na taj način je snažnija”, rekla je Divjak.

Što se tiče prosvjeda najavljenoga za 17:30 sati ispred zgrade Rektorata, ministrica je rekla kako je njoj bilo kakvo izražavanje volje prihvatljivo te da ga podržava, “a na Senatu je da to čuje te na temelju toga odluči”, poručila je Divjak koja je u Čakovcu boravila na konferenciji Poslovni uzlet Međimurske županije.

(Izvor: Dnevnik.hr/Hiina)

 

VEZANO:

Čović-nagraden-doktoratom-za-iseljavanje-vlastitog-naroda-izmedu-ostalog-i-u-hrvatsku

Odbio doktorat zbog Čovića

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing