Bosanac patentirao nuklearnu bombu: ‘Ovo je nova vrsta koja ima potencijal promijeniti svijet‘

Bosanac patentirao nuklearnu bombu: ‘Ovo je nova vrsta koja ima potencijal promijeniti svijet‘

Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu koja se može ispaliti na neprijateljske položaje, pojasnio je Murtić

Bosanskohercegovački državljanin Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe, za koju tvrdi da ima potencijal promijeniti svijet kakav poznajemo, piše “Dnevni Avaz”.

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u svibnju 2019. godine donio je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom “Eksplozivno reaktivna naprava”.

U obrazloženju patenta navodi se da se ova naprava sastoji iz tri skupine komponenti.

Izum spada u područje atomskog fuzijskog oružja  koje koristi plazmu – atomsku jezgru kisika i dušika za stvaranje eksplozije, navodi se u pojašnjenju patenta Nedžiba Murtića.

Također se ističe i način primjene.

– Pronalazak uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja opsega i esencije pronalaska – naglašeno je.

Murtić je za Avaz dao izjavu o svom izumu.

– Ova bomba se može koristiti kao aviobomba. Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu koja se onda može ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na razini je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom – pojasnio je Murtić.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar