Bosancima i Hercegovcima zabranjen rad na svjetskim kruzerima

Bosancima i Hercegovcima zabranjen rad na svjetskim kruzerima

Veliki broj mladih ljudi odlazi iz BiH "trbuhom za kruhom", a nerijetko se odlučuju i na rad na svjetskim kruzerima kako bi ostvarili zaradu i uštedjeli nešto novca. No, od sada mladi iz BiH više neće imati tu mogućnost jer su svjetske kompanije zabranile građanima BiH i još nekoliko zemalja rad na kruzerima Royal Caribbean.

 
Kompanija Royal Caribbean donijela je odluku da do daljnjeg neće primati radnike iz BiH, Srbije, Makedonije, Turske, Slovačke, Albanije, Italije, Kazahstana i Afrike, potvrđeno je za Klix.ba u agenciji Employment Power koja je zastupnik Royal Caribbeana za područje BiH.

"Radnici iz BiH koji su radili na kruzerima preko nas nisu prevaranti niti su išli na bolovanje ili nešto slično. Te informacije su povučene iz nekakvih forumskih i naših tipičnih balkanskih naklapanja u kojima se ističe da u svemu tražimo nekakav razlog za zavjeru i protiv nas samih. Riječ je o orjentaciji kompanije u jednoj vrhunskoj usluzi prema svojim gostima, a na osnovu istraživanja provedenih na svim svojim brodovima proteklih godina. Imaju neki razlog tamo da jedan određeni dio nacionalnosti koje rade na određenim pozicijama smanje ili povećaju i zato se to dogodilo", rekao je za Klix.ba Siniša Golac, direktor predstavništva Employment Powera za balkansku regiju. 

Golac je istaknuo kako Employment Power agencija vrši istraživanje tržišta te je provjeravao kvalitetu svih kandidata koje su slali na brodove, tako da nezadovoljstvu nema mjesta.
 

 

Odbijenicu su dobili i kandidati koji su prošli potrebne procedure i testove za primanja te su samo čekali poziv kada se trebaju ukrcati na kruzere. U pismu-odbijenici navode kako će kandidatima nadoknaditi sve troškove putovanja, vize i ljekarskog uvjerenja.

"Nažalost, informiramo Vas da u ovom trenutku nećemo biti u mogućnosti ponuditi vam poziciju na kruzerima Royal Caribbean. Razumijemo da je ova odluka možda razočaravajuća i ispričavamo se na neugodnosti koju smo prouzročili. Ova odluka je napravljena kao rezultat poslovnih potreba, nove strategije i mi se moramo prilagoditi. To nije nikakva negativna refleksija na vas osobno nego je to čista poslovna odluka", stoji u pismu Royal Carribbeana Cruisesa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing