Bosna i Hercegovina treća zemlja iz koje je najviše medicinskih djelatnika u Njemačkoj

Bosna i Hercegovina treća zemlja iz koje je najviše medicinskih djelatnika u Njemačkoj

Bosna i Hercegovina je treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i ček se povećao tijekom pandemije.

I za vrijeme pandemije Njemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike. To se ispostavilo nakon što je njemačka Vlada odgovorila na službeno pitanje zastupničkog kluba Ljevice, a navodi „Redakcijska mreža Njemačke“.

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win” njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 posto, piše DW.

Poslije obavljanja svih formalnosti, u Njemačku su onda tijekom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje – ukupno 453. Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Njemačku došlo 2.813 stranaca. Najvažnija zemlja-podrijetla tih stručnih radnika jesu Filipini. Iz te azijske otočne zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske njege. Sljedeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

Opozicija kritizira ministra zdravlja

Ljevica je u Bundestagu žestoko kritizirala ministra zdravlja Jensa Špana, jer je, prema riječima Pije Cimerman iz te opozicijske stranke, njemačka Vlada odbila poduzeti i najmanji korak u pravcu solidarnog financiranja ove oblasti medicine. Time je, kako kaže Cimerman, Vlada također blokirala financijske pretpostavke za bolje dohotke i za sve koji njeguju starije osobe, a povećanje njihovih plata je odavno neophodno.

„Umjesto toga, ona crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalificirane radnike iz inozemstva, a tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi u suzbijanju pandemije“, kaže Pija Cimerman.

Njemačka Savezna agencija za rad na svom sajtu pokušava opovrgnuti te tvrdnje. Tamo je napisano da se prilikom dovođenja radnika iz inozemstva orijentira prema kodeksu ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije u oblasti regrutiranja medicinskog osoblja. Na sajtu njemačke Savezne agencije za rad tvrdi se da se medicinsko osoblje dovodi samo iz takvih zemalja u kojima postoji višak medicinskog kadra.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing