Božić jači od rata

Božić jači od rata

Službeno, nikakvog primirja na Božić 1914. godine nije bilo. No zapisi i dnevnici iz tog vremena govore drugačije. Čak je i Uefa obilježila stotu godišnjicu ove uistinu nevjerojatne priče.

Rovovi kod francuskog rada Frelinghiena bili su rezervne klupe, vojničke jakne su bile stative, a igrači su se do prije pola sata gledali preko nišana.

Dec 25 1914 – During the First World War, up to 100,000 rank and file British & German troops declare a Christmas truce and celebrate, talk & play football in no man’s land. Similar events take place on Eastern Front on a smaller scale.

Božićno vrijeme rezervirano je za jednu od najnevjerojatnijih priča, utakmice na ‘ničijoj’ zemlji koju su odigrali njemački i britanski vojnici usred rata.

Službeno, nikakvog primirja na Božić 1914. nije bilo. No zapisi i dnevnici iz tog vremena govore drugačije. Čak je i Uefa obilježila stotu godišnjicu Božićnog primirja u kojem su vojnici na Badnjak samoinicijativno prekinuli rat i odigrali nogomet.

Ispred Wmebleya je i spomenik toj nevjerojatnoj utakmici.

England v Germany - International Friendly - Wembley Stadium | Autor: Adam Davy/Press Association/PIXSELLfoto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO

Europa je do ljeta 1914. bila zaluđena nogometom.

U Engleskoj je prvak bio Blackburn, u Njemačkoj je prvenstvo osvojio Fürth. Woolwich Arsenal je promijenio ime u samo Arsenal, a u Zagrebu je najveći derbi bio između HAŠK-a i Concordije. Britanci su već tada imali 5000 profesionalnih nogometaša, a kad je počeo Prvi svjetski rat, mnogi od Britanaca sa sobom su ponijeli lopte. Mislili su da će rat brzo završiti. Prevarili su se.

Do prosinca 1914., britanski i njemački vojnici bili su ukopani u rovove od Sjevernog mora do francusko- švicarske granice. Kod gradića Frelinghiena na sjeveru Francuske trajale su žestoke i bespoštedne borbe. Iako zvuči kao scenarij za holivudski film, da je ‘božićna utakmica’ zaista odigrana pokazuju brojni zapisi i fotografije iz nekoliko izvora.

– Izašli smo iz rovova i vidjeli njemačkog vojnika kako šutira loptu. Nismo se ni snašli i već smo svi igrali nogomet – otkrio je u vojnom dnevniku Johaness Niemann , zapovjednik 133. britanske saksonske pukovnije.

‘Otkud ste? – Izađi iz rova pa vidi’

Njemački vojnici na Badnjak počeli su ukrašavati rovove. U zatišju pucnjave pjevali su božićne pjesme. Kako su rovovi na nekim mjestima bili udaljeni niti 100 metara, to su čuli britanski vojnici. Pa su i oni zapjevali.

– Hej! Otkud ste – pitao je jedan njemački vojnik Britance.

– Dođi pa vidi – stigao je odgovor iz britanskog rova.

I tako je počelo. Spontano i uz šalu.

On this day in 1914: German & British troops forgot about the war for a moment and played football during a Christmas Truce in No Man’s Land

To je otkrio kapetan Kraljevskog bataljuna iz Warwickshirea Robert Hamilton čiji je cijeli bataljun izginuo četiri mjeseca nakon božićne utakmice u njemačkom napadu bojnim otrovom.

Tko je pobijedio? Nijemci tvrde da su oni, Britanci se naravno, ne slažu.Navodno je toga dana odigrano nekoliko utakmica. Obje strane imale su po jednog profesionalca.

Narednik James Coyle igrao je za škotski Albion, preživio je rat. Nijemci su imali Alberta Schimdta koji je igrao za trećeligaš Fussballclub 02 Schedewitz. Poginuo je dvije godine kasnije…

*fotografije u tekstu su preuzete iz videa na YouTubeu, reklame britanskog lanca Sainsburys’  koja je objavljena na 100. obljetnicu Božićnog primirja

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar