Božićni prijem kardinala Vinka Puljića – Tko  nije bio?

Božićni prijem kardinala Vinka Puljića – Tko nije bio?

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima, drugog dana božićne osmine na blagdan Sv. Stjepana mučenika, 26. prosinca upriličio je Božićni prijem u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Čestitke od brojnih predstavnika raznih razina vlasti, društvenih institucija i organizacija te diplomacije primao je kardinal Puljić zajedno s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom, generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem, mons. Željkom Čuturićem i prepoštom Kaptola vrhbosanskog i rektorom katedrale mons. Antom Meštrovićem.

Nakon ceremonije dočeka i osobnog čestitanja, kardinal Puljić uputio je prigodnu pozdravnu riječ u kojoj je svima zahvalio na čestitkama i lijepim željama i za Božić i za Novu godinu te je posebno pozdravio reisu -l- ulemu efendiju Huseina Kavazovića i njegovu  pratnju, naglasivši kako „ovi naši susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta suradnje“.

Također, vrhbosanski je nadbiskup pozdravio visokopreosvećenog mitropolitu Dabro-bosanskog Hrizostoma i njegovu pratnju, zahvalivši mu pritom na sudjelovanju na  Božićnoj Polnoćki.

Uz to, kardianl Vinko uputio je riječi dobrodošlice i predsjedniku Židovske zajednice u BiH Jakobu Finciju te predsjedniku Židovske zajednice Sarajevo Borisu Kožemjakinu, zaželivši im radosnu Hanuku, koju su ovih dana slavili. Pozdravne riječi uputio je i svim čelnicima iz svih struktura i razina vlasti u BiH, među kojima su bili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i gostima iz kulturnog i javnog života te međunarodnim predstavnicima u našoj zemlji.

Na početku pozdravne riječi kardinal je kazao: „ Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram, kroz čestitanje Božića, stvaranjem ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti. Posebno smo zabrinuti radi zakona o povratu oduzete imovine, koji se ne donosi, a u međuvremenu se naša imovina otuđuje, preknjižava i prodaje bez suglasnosti Crkve.

Ne tražimo milostinju nego naše pravo da imamo od čega živjeti“, kazao je, naglasivši da kada država pruži koju pomoć nije to milostinja nego vraćanje duga, jer toliko godina upotrebljava Crkvenu imovinu bez naknade, pogotovo jer je sagradila mnoga zdanja na Crkvenoj zemlji, a Crkva kada treba lokaciju mora kupovati tu zemlju.

„Kada tražimo da se riješi pitanje zdravstveno i mirovinsko pitanje svećenika i vjerskih službenika, toliki na to gledaju kao da mi oštećujemo državu, a ne vidi koliko je država živjela na račun crkvene imovine, valjda su zaslužili ti ljudi kao građane radeći za dobro naroda“ upozorio je kardinal skrenuvši pozornost i na pitanje PDV, kojeg u svim segmentima prometa robe Crkva plaća.

 „A kada se slučajno koja sredstva dadnu Crkvi tada se digne tolika hajka, da smo iznenađeni kako se ne uvažava da i mi imamo pravo na dio tih sredstava, kao povrat. Samo kada bi dobili povrat pola PDV koliko smo platili prigodom tolikih  gradnji onda bi imali dobru pomoć da dostojno živimo“, poručio je nadbiskup vrhbosanski.

Na kraju, kardinal Puljić je u novoj 2020. svima zaželio slogu i mir, dobro zdravlje i dobru suradanju. „Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji i što prije bude donesen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti. Neka se što prije donesu i drugi zakoni kao i podzakonski akti koji će služiti prosperitetu građana i zadovoljstvu života. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Želim što manje otrovnih riječi u javnosti i više odgovornosti u svim strukturama, a posebno u medijima“.

Kardinalov Božićni prijem nastavljen je ugodnim druženjem uz bogatu trpezu u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar