• Božićno čestitanje kod kardinala Puljića i biskupa Vukšića
  • Božićno čestitanje kod kardinala Puljića i biskupa Vukšića
  • Božićno čestitanje kod kardinala Puljića i biskupa Vukšića
  • Božićno čestitanje kod kardinala Puljića i biskupa Vukšića

Božićno čestitanje kod kardinala Puljića i biskupa Vukšića

Svećenici, redovnici i redovnice koji djeluju u Sarajevu i okolici okupili su se u srijedu, 23. prosinca u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije na tradicionalnom čestitanju Božića kardinalu Vinku Puljiću.

 

U ime 30-ak osoba duhovnog staleža među kojima su, osim domaćina, bili i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić čestitku je izrekla s. Ana Marija Kesten, provincijalna glavarica Družbe Služavki Malog Isusa.

 

Znak Božje nade

 

Na početku je istaknula kako slavlje Božića uvodi u otajstva spasenja i otkupljenja čovječanstva kojima je evanđelje prožeto od početka do kraja. „Kada se ispunilo vrijeme Bog je u obličju ljudskog tijela sišao na zemlju, rodio se u štali među životinjama kao zadnje, zaboravljeno i ostavljeno dijete (…)

Za najbliže osobe i svjedoke njegova dolaska na svijet, Bog je izabrao Blaženu Djevicu Mariju i Sv. Josipa – Mariju, poniznu svoju službenicu i Sv. Josipa muža pravedna i dostojna svjedoka svih događaja koji su se zbivali u betlehemskoj štalici kao i onih drugih kojima je obilježeno Isusovo djetinjstvo“, kazala je među ostalim s. Ana Marija te je obraćajući se kardinalu Puljića zahvalila na svemu dobromu što je učinio za ovu mjesnu Crkvu.

„Znamo da želite da naša Crkva i nadalje bude znak Božje nade, kao što je to postala betlehemska štalica svima koji su povjerovali u Krista Spasitelja. Želite da našoj mjesnoj Crkvi u njezinom aktualnom sinodalnom hodu, koji se odvija pod geslom Sve obnoviti u Kristu, dadnemo obnoviteljsku snagu, da upoznamo dublje svoju stvarnost osluškujući i prepoznajući znakove vremena da u poteškoćama koje proživljava naša mjesna Crkva živimo i svjedočimo nadu te da svi otkrijemo svoje mjesto i aktivno sudjelujemo u zajedničkom poslanju“, kazala je provincijalna glavarica uz iskrene čestitke svetkovine Božića i najbolje želje u Novoj 2021. godini.

 

Osloboditi prostor za Boga

 

Zatim se okupljenima obratio i sam kardinal Vinko koji je na početku svoga govora ustvrdio kako je na kraju još jedna građanska godina kada svi u svojim mislima prebiru ono što su ostvarili kao i propuste te promašaje.

„Sav naš život je hod u susret Gospodinu. Danas kada čestitamo Božić, želimo da imamo udio u tom Otajstvo Božjeg uprisutnjenja po utjelovljenju i rođenju, kao malo dijete da bi postao Bog s nama. Sada u čestitki želimo da mi budemo s Bogom. Biti s Bogom, znači osloboditi prostor za Boga. Osloboditi srce od svake mržnje predrasude, gorčine, sebičnosti i oholosti. Bog se malenima očituje“, kazao je vrhbosanski nadbiskup pozvavši sve na poniznost.

Osvrćući se na aktualnu situaciju u kojoj se proslavlja ovogodišnji Božić kardinal je svoju čestitku zaključio riječima: „Sve ovo što proživljavamo je izazov da pokažemo i dokažemo našu vjernost Gospodinu i spremnost ‘piti čašu koju je on pio’. Budimo dostojni potomci naših hrabrih otaca koji su znali izgarati i žrtvovati se za Božju stvar, za Crkvu i svoj narod na ovoj grudi.“

Nakon toga uslijedio je zajednički domjenak i međusobno čestitanje Božića nazočnih svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova.

/Izvor: Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing