Brak (ženidba)

Brak (ženidba)

Brak ili ženidba je jedna od sedam svetih tajni ili sakramenata koju priznaju i Pravoslavna i Katolička Crkva.

Priredio: Dražen Kustura

Osim sakramenta to je i jedna od bitnih oznaka ljudske prirode koju je Bog ustanovio od početka čovjekove egzistencije riječima: „I reče Jahve, Bog: ‘Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on’ (…) Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku (Post 2,18.22).“

Iskonsko shvaćanje braka blagoslovio je i Isus svojim proglasom da čovjeku nije dopušteno otpustiti ženu svoju, a kršćanski teolozi smatraju da je i sam blagoslovio ženidbu svojom nazočnošću na svadbi u Kani Galilejskoj.

Kršćansko razumijevanje braka razlikuje se od drugih poimanja braka prije svega jer je to sakrament, zatim monogamijska priroda braka podrazumijeva tjelesno i duhovno jedinstvo supružnika, njihovo međusobno prihvaćanje i posvećenje te na kraju njihovu otvorenost životu kroz rađanje djece.

Ipak, postoje određene razlike u poimanju katoličkog i pravoslavnog braka: najprije u Pravoslavnoj Crkvi djelitelj sakramenta je svećenik, a ne supružnici kao u katoličkoj tradiciji, zatim postoje razlike u načinu prestanka bračne veze i mogućnosti rastave. U pravoslavlju brak može prestati zbog četiriju razloga: fizičke smrti jednog od supružnika, zakonitim proglašenjem smrti jednog od bračnih drugova, polaganjem monaških zavjeta (traži se pristanak i druge strane) te ukoliko oženjeni svećenik bude izabran za biskupa uz dopuštenje supruge, bračna veza može prestati.

Pravoslavlje poznaje i rastavu onda kada nastupi tzv. moralna smrt. Razloge moralne smrti donosi Arhijerejski sabor svake autokefalne Crkve. U Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi postoji devet razloga koji dopuštaju rastavu: preljub, ugrožavanje života supružniku, namjerni pobačaj, namjerno i neopravdano napuštanje ženidbenog druga više od godinu dana, nestanak bračnog druga duže od dvije godine, teška duhovna ili tjelesna bolest koja kod žena traje više od tri godine, a kod muškaraca više od pet, seksualne nastranosti, otpad od pravoslavne vjere i izopćenje iz Pravoslavne Crkve. Katolička Crkva ne priznaje ove razloge i ne dopušta rastavu braka.

/Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar