Branko Burić, direktor JKP Vodograd: Kad budem član Skupštine HNŽ-a, odmah ću pokrenuti pitanja rasterećenja poduzetnika, samim time povećanje plaća radnika

Branko Burić, direktor JKP Vodograd: Kad budem član Skupštine HNŽ-a, odmah ću pokrenuti pitanja rasterećenja poduzetnika, samim time povećanje plaća radnika

Sva sela po obodu Ramskog jezera, ali i  Gmići, Borovnica, Paljike i Gračac imaju vodosnabdijevanje iz javne mreže.  U izgradnji je vodovod za diko Ometala, Lapsunj, Šlimac i Družinoviće te izmjena azbestnih cijevi na glavnom transportvnom cjevovodu za Gornju Ramu.  Upravo ovo je bio pobod za razgovor sa Brankom Burićem, direktorom Javnog komunalnog poduzeća Vodograd, kandidatom HDZ-a 1990 za Skupštinu Hercegovačko neretvanske županije, Ramski vjesnik je kratko razgovarao o aktualnim temama

 

RV: Gospodine Burić, prvo ćemo malo o Vašem sadašnjem poslu.  Direktor ste JKP Vodograd, imate šezdesetak uposlenih, radite dosta različitih poslova bitnih za ovaj grad i cijelu općinu. Kako to funkcionira?

Prije samog početka izložio sam svoju viziju razvoja ove firme i zatražio jasnu općinsku potporu za stvaranje prave firme koja će dobro raditi, koja neće biti dužna svojim uposlenicima i koja će izmirivati sve obveze prema društvu i prema dobavljačima.

Dolaskom u JKP Vodograd  samo grad Prozor je imao vodosnabdijevanje. Danas imaju sva sela po obodu Ramskog jezera, ali i  Gmići, Borovnica, Paljike i Gračac. U izgradnji je vodovod za diko Ometala, Lapsunj, Šlimac i Družinoviće te izmjena azbestnih cijevi na glavnom transportvnom cjevovodu za Gornju Ramu. Bilo je 950 priključaka na javnu mrežu, a sada je 1800.

Načelnik dr. Ivančević sa suradnicima jasno su iskazali spremnost na potporu ovom poduzeću. Mi u firmi smo se postepeno posložili u jedan tim koji danas radi i jednostavne popravke vodovodnih sustava, i čišćenja javnih površina, ali i složene investicijske projekte vezane za proširenje vodovodne mreže na širem području općine Prozor – Rama.

RV: Je li ta potpora značila novac ili…?

 Ne, nikakav novac nismo tražili kao donaciju ili slično. Tražili smo da nas pri natječajima za posao uvažavaju kao ozbiljnog partnera. Tadašnje postojeće dugove po osnovu doprinosa i poreza, a bilo ih je, regulirali smo sa Poreznom upravom dogovorivši plaćanje u obrocima, pa smo dobili uvjerenja o izmirenim obvezama koja su bila preduvjet za sudjelovanje u natječajima za javne nabavke. Tada smo ušli u oblast izgradnje infrastrukture vodovodne i kanalizacijske mreže i taj posao obavljamo rame uz rame sa velikim uglednim privatnim tvrtkama. Općina je tu glavni financijer već godinama, korektno nam plaća naš rad i tu smo potpuno zadovoljni.

RV: A zajednička komunalna potrošnja?

Ta oblast je ona prva i primarna djelatnost svih komunalnih poduzeća. Održavamo postojeći vodoopskrbni sustav, čistimo ulice i druge javne površine, kosimo  travnate površine, sadimo cvijeće, postavljamo i skidamo božićne ukrase i druge svecčane prigode. Općina u toj oblasti traži od nas sve više. Sad pred nas stavljaju poslove održavanja javne rasvjete i održavanja lokalnih putova, zbog čega ćemo morati nabaviti i novu opremu i primiti nove radnike.  Naravno da se sukladno tomu povećavaju i izdvajanja za zajedničku komunalnu potrošnju. Ipak, mislim da je korisno da čitatelji Ramskog vjesnika znaju da smo u prošloj, 2017. godini ostvarili ukupan prihod u visini od  2,353,643 KM, pri čemu je zajednička komunalna potrošnja iznosila 264.000,00 KM. Dakle, većinu prihoda ostvarujemo od rada na izgradnji infrastrukture, te se po tome svrstavamo u realni poslovni sektor.

RV: Kandidat ste Hrvatskog zajedništva, u ime HDZ 1990 na predstojećim Općim izborima u BiH. Zašto ste se kandidirali, što će biti Vaš osobni doprinos u politici u budućnosti?

Od kolega članova Općinskog odbora HDZ 1990 predložen sam kao kandidat za Skupštinu HNŽ-a. Kandidaturu sam prihvatio jer mislim da mogu doprinijeti i izbornom rezultatu a nakon izbora mogu doprinijeti planiranim poboljšanjima u društvu.

Kad budem član Skupštine HNŽ-a, odmah ću pokrenuti pitanja rasterećenja poduzetnika i, usporedo s tim, povećanju plaća uposlenika. Te dvije kategorije idu jedna s drugom. Svi mi u BiH jako malo plaćamo radnike. Zato sve teže dolazimo do dobrih radnika. Ali znajte da smo svi mi poslodavci u ovoj državi izloženi velikim davanjima za poreze, za doprinose, za kojekakve parafiskalne namete koji su se namnožili i jako opterećuju naše poslovanje. Kakve veze ovo komunalno poduzeće ima sa turističkom zajednicom pa mora za njih plaćati doprinos? Kakve veze s tim turističkim doprinosom ima jedna metalska tvornica ili neki obrt za poljoprivredu? Nikakve, ama baš nikakve. A taj doprinos turističkoj zajednici pada u neku vreću iz koje grabe birokrati, koji možda tako i koče turizam. Takvih primjera je mnogo jer je poznato da je BiH izložena velikom „teroru“ parafiskalnih nameta kakve zapadna društva ne poznaju. Čitam da u zemlji ima 3400 raznih parafiskalnih nameta, da smo na 175 mjestu (pri dnu) zemalja svijeta po brzini registriranja firmi, po lakoći poslovanja… smanjiti ćemo ili eliminirati gluposti, pa će se otvoriti prostor za povećanje neto plaće uposlenicima za dvostruko veće od sadašnjih.

RV: Ne sumnjate u politički uspjeh?

Sadašnje vlasti su teret nameta gospodarstvu samo povećavale, jer su tako rješavali svoje „uhljebe“.  Ja ću se zalagati za eliminiranje većine parafiskalnih nameta, time i za veliko povećanje neto plaća radnika u realnom sektoru. Sadašnje državne politike omogućile su dolazak industrija koje podrazumijevaju jeftinu radnu snagu. Neka taj period bude završen. Osobno vjerujem u novo doba za gospodarstvo, u bolje sutra hrvatskom i svakom drugom radniku u ovoj zemlji, posebno u našoj Županiji.

RV: Vaša poruka za kraj?

Za ovom politikom koju ćemo rušiti na predstojećim izborima ne treba nam biti nimalo žao. Oni odavno ne idu naprijed,  zapeli su negdje u 20. stoljeću, a narod ostavili bez posla, bez nade u bolje i tako uputili na odlazak iz ovih lijepih, zdravih krajeva. Zato se okrenimo ovoj novoj koaliciji Hrvatsko zajedništvo, ljudima koji ukazuju da mogu i hoće ovu zemlju i njen narod, prvenstveno Hrvate, ali i ostale narode, ispraviti da budu ponosni,svoji na svome.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing