Bregović zbog narodne glazbe dobio orden viteza

Bregović zbog narodne glazbe dobio orden viteza

Veleposlanica Francuske u Srbiji Christine Moro uručila je u Beogradu glazbeniku Goranu Bregoviću francuski Orden umjetnosti i književnosti u rangu viteza.
Bregoviću je orden uručen u ime ministra za kulturu i komunikacije Francuske, kao znamenitoj osobi na međunarodnoj glazbenoj sceni, posebno u Francuskoj, gdje redovno boravi i već 25 godina doprinosi zanimanju za narodnu glazbu s Balkana, prenijeli su beogradski mediji.
Moro je rekla je da je Bregović uspio napraviti "specifičan otklon od osobnog iskustva i iskustva zemlje u kojoj je živio i da pokaže da glazba nema granica u prostoru i vremenu, te da je svi razumiju", prenosi Srna.
Ona je navela da je Bregović u svojim djelima omogućio da se izraze svi koji pate ili su na neki način isključeni, poput Roma, te da je obogaćivao svoj glazbeni stil mješavinom najrazličitijih glazbenih pravaca – tradicionalne muzike Balkana, pop i rok muzike, regea, tanga…
Bregović je zahvalio Francuskoj za priznanje nekome tko dolazi iz male glazbene kulture.
"Velika je stvar saznanje da ta velika kultura može odlikovati nekog kao što smo mi", rekao je Bregović.
Ponosna na Bregovićev uspjeh je i Severina koja mu je podršku dala putem društvenih mreža. Na Instagramu je napisala kako je njezin vitez i služeno dobiva orden viteza.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar