Britanska kompanija napravila najmanji mobitel na svijetu

Britanska kompanija napravila najmanji mobitel na svijetu

U trenutku kada je trend da mobilni telefoni budu što veći i sa što više opcija, jedna kompanija se odlučila za suprotan pristup.

Britanska firma “Zanco” je napravila model Tiny T1, koji sa svojim minijaturnim dimenzijama (4,8 x 2 x 1,3 cm) važi za najmanji mobilni telefon koji je ikada proizveden na svijetu.

Naravno, zbog svoje veličine on isključivo služi za razgovore i slanje poruka, ali s obzirom na činjenicu da su autori njegov koncept zamislili prije svega kao rezervni mobilni u slučaju da se prosječnom korisniku primarni mobilni telefon pokvari, i to je dovoljno.

S druge strane, on je zgodan za nošenje u trenucima  kada ne želite da vas ometaju poruke sa socijalnih mreža, ali i za vrijeme provedeno u trčanju, vožnji biciklom i drugim sportskim aktivnostima.

Tvorci ovog minijaturnog uređaja se nadaju da će s ovim proizvodom uspjeti da podsjete širu javnost kako je u prethodnim godinama za svakog velikog proizvođača mobilnih telefona bilo jako bitno da njihov uređaj bude što manji.

Nažalost, telefon se još ne nalazi u prodaji i pitanje je da li će do toga doći u bliskoj budućnosti, jer postoji strah nadležnih vlasti da bi on zbog svoje minijaturne veličine mogao biti zloupotrijebljen. Naime, neki zakonodavci u Velikoj Britaniji su već iskazali stav da telefon definitivno ne treba odobriti budući da je njegova veličina idealna za nelegalno korištenje u zatvorima. – Prenosi Fokus.

Upravnici zatvora i čuvari ističu da se svakodnevno bore sa zatvorenicima koji nelegalno posjeduju mobilni telefon u svojim ćelijama. Zatvorenici današnje mobilne telefone uspješno sakrivaju od stražara bez obzira na njihovu veličinu. Čuvari teško pronalaze ove uređaje pa zbog toga postoji opravdan strah da će uvođenjem minijaturnog telefona ova pojava biti još rasprostanjenija.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar