Britanske bolnice dobile naputak: ‘Počnite s pripremama, cjepivo stiže za nekoliko dana‘

Britanske bolnice dobile naputak: ‘Počnite s pripremama, cjepivo stiže za nekoliko dana‘

Engleske bolnice dobile su naputak da se počnu pripremati za provođenje cijepljenja protiv koronavirusa koje bi moglo početi kroz desetak dana, doznaje The Guardian.

 

Prve isporuke cjepiva koje je proizveo Pfizer/BioNTech bolnice mogu očekivati već u ponedjeljak 7. prosinca, a regulatorno odobrenje istoga očekuje se za nekoliko dana.

 

U početku će samo osoblje Nacionalne zdravstvene službe (NHS) primiti svoje doze, a štićenici domova i stariji od 80 godina morat će još pričekati.

 

Ograničen broj premještanja cjepiva

 

Ova odluka donesena je iako je vlada baš te dvije skupine klasificirala kao prioritet za imunizaciju covidom, jer imaju najveći rizik od smrti od spomenute bolesti. Sektor za njegu reagirao je burno – ovakav potez doživjeli su, ističu, kao “izdaju”.

 

Podsjetimo, Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) još je u rujnu izdao smjernice prema kojima bi stariji ljudi i oni u domovima te svi koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi trebali biti na vrhu popisa za cjepivo.

 

No sama “priroda” Pfizerova cjepiva očito je natjerala nadležne da preispitaju tko će ga prvi dobiti. Cjepivo se, naime, zbog svojega sastava smije premjestiti samo ograničen broj puta, smatraju stručnjaci, zbog čega ga zdravstveno osoblje ne može lako prevesti u domove i privatna prebivališta starijih osoba.

 

Dužnosnici NHS-a vjeruju da cjepivo, ako se premjesti više od četiri puta, može postati nestabilno i neučinkovito – dok stigne u britanske bolnice, bit će premješteno već dva puta – iz tvornice Pfizer u Belgiji do skladišta u Britaniji, a tek onda u zdravstvene ustanove u kojima se može administrirati.

 

Rok trajanja pet dana

 

A nakon što stigne na odredište, cjepivo se mora upotrijebiti u narednih pet dana, koliki mu je i rok trajanja.

 

NHS već neko vrijeme potiče svoje osoblje da se hitno, do kraja studenoga, cijepi protiv gripe kako bi mogli dobiti cjepivo za covid-19, jer bi između njih trebao biti vremenski razmak od nekoliko tjedana.

 

Prema svemu sudeći, štićenici domova i stariji od 80 godina morat će pričekati cjepivo proizvođača Oxford/AstraZeneca.

Cjepivo je politički imperativ

 

Za razliku od Pfizerova, ovo ne treba zamrzavati na -70 °C do -80 °C, a može ga se čuvati i u uobičajenim hladnjacima, zbog čega ga liječnici opće prakse, medicinske sestre i zdravstveni djelatnici lako mogu premještati i dostaviti do primjerice domova za starije.

 

Navodno je NHS bio pod velikim političkim pritiskom vlade Borisa Johnsona da što prije pokrene program cijepljenja, ne samo da bi se zaštitili životi, već i da se poboljša javno raspoloženje te vrati optimizam poslije sumornih devet mjeseci pandemije.

 

– Politički je imperativ da ljude počnemo cijepiti prije Božića – rekao je jedan izvršni direktor.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar