Brzi kolač s jabukama za baš svaku priliku
Ako u košari s voćem imate poveću količinu jabuka, pripremite ovaj jednostavan, ukusan i efektan kolač. Trebat će vam nekoliko uobičajenih sastojaka koje sigurno već imate u hladnjaku i smočnici te kalup za tortu ili pitu promjera 24 ili 26 cm.
Dok čekate da se kolač ohladi, provjerite što je novog na blogu Samo jedan griz.
Sastojci:
125 g maslaca (ili ulja) sobne temperature
125 g šećera
3 jaja
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
1 jušna žlica mlijeka
ribana korica pola limuna
700 g jabuka
1 žlica marmelade od marelica
šećer u prahu za posipanje gotovog kolača
Priprema:
Uključiti pećnicu na 180 °C. Maslac, jaja i šećere pjenasto umutiti mikserom. Dodati mlijeko, koricu limuna i brašno prosijano s praškom za pecivo. Sjediniti u glatku smjesu, prenosi gastro.24sata.hr. Masu staviti u kalup obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i obložen krušnim mrvicama. Jabuke oguliti, prerezati napola, izvaditi sredinu i narezati na ploške. Položiti na biskvitnu masu. Staviti u pećnicu i nakon 35 minuta provjeriti čačkalicom. Ako čačkalica izađe suha, kolač je gotov. Jabuke premazati marmeladom zagrijanom u mikrovalnoj pećnici. Hladan kolač prije posluživanja posipati šećerom u prahu. U slast!