Budućim studentima najzanimljivija medicina, građevina, psihologija, jezici…

Budućim studentima najzanimljivija medicina, građevina, psihologija, jezici…

Fakultet sigurnosnih znanosti, medicinske i biomedicinske znanosti, arhitektura, građevina, psihologija i engleski jezik i dalje su, prema informacijama visokoškolskih ustanova, među najtraženijim smjerovima među brucošima prilikom upisa na visokoškolske ustanove, piše Večernji list BiH.

Naime, visokoškolske ustanove u BiH ovih dana raspisale su ili raspisuju natječaje za upise, a budućim studentima nudi se na stotine različitih smjerova, ovisno o tome u kojem dijelu zemlje žele studirati.

Primjene novih tehnologija

Upisi na Sveučilištu u Mostaru za prvi rok traju od 24. lipnja do 5. srpnja, dok će se postupak i prijamni ispiti održati do 8. do 12. srpnja. Sveučilište u Mostaru s potpunom usklađenošću s nastavnim programima na europskoj razini svake godine prima i strane studente. Kako su ranije naveli s ovog Sveučilišta, proces primanja novih studenata omogućit će mladim ljudima iz BiH, ali i inozemstva postati dio tima koji iz godine u godinu podiže letvicu visokoškolskog obrazovanja i njegove usklađenosti sa svjetskim standardima, a čemu svakako treba dodati i činjenicu da Sveučilište u Mostaru primjenom novih tehnologija u procesu učenja, ali i administrativnim aktivnostima također prednjači.

Istodobno, kako navode, Sveučilište u Mostaru prednjači i kada je riječ o priznavanju diploma te je uložilo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja. Oni studenti koji se odluče studirati na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, svoje prijave već mogu predati. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, natječaj za upis u prvu godinu I. ciklusa studija u akademskoj 2024./2025. otvoren je od 5. lipnja do 1. srpnja.

Natječaj za upis u prvu godinu II. ciklusa studija u akademskoj 2024./2025. otvoren je do 4. studenoga. Na Univerzitetu u Sarajevu natječaj za prvi ciklus studija objavljen je 10. lipnja, a prijave idu elektronički. Svi kandidati koji dolaze izvan BiH obvezni su izvršiti ekvivalenciju/nostrifikaciju obrazovnih isprava o završenom četverogodišnjem školovanju.

Prijamni, rokovi, upisi..

“Prvi prijavni rok traje od 10. do 28. lipnja za članice, gdje je predviđeno polaganje prijamnog ispita, te od 10. lipnja do 5. srpnja za članice gdje nije predviđeno polaganje prijamnog ispita. Na članicama gdje su predviđeni prijamni ispiti oni će se održati od 1. do 5. srpnja”, navodi se.

Preliminarna rang-lista kandidata s prvog prijavnog roka koji ispunjavaju uvjet za upis na članice Univerziteta u Sarajevu bit će objavljena 8. srpnja. Konačna lista s prvog prijavnog roka bit će objavljena 12. srpnja. Za upis brucoša raspisano je 5590 mjesta za prvi ciklus. Uz gore navedene smjerove, među onima koji se odluče studirati na ovoj visokoškolskoj ustanovi popularni su smjerovi poput umjetničke akademije, kao i informatičke tehnologije u javnoj upravi.

Budući studenti Univerziteta u Banjoj Luci mogu birati među 66 studijskih programa. Natječaj za prvi upisni rok traje od 12. lipnja, dok će se prijamni ispit polagati 1. srpnja. Kandidati koji uspješno polože prijamni ispit mogu se upisati od 8. do 12. srpnja, a na fakultetima i akademijama gdje ostane mjesta organizirat će se polovinom kolovoza drugi upisni rok, za koji će polaganje prijamnog ispita biti 2. rujna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar