BUGOJNO: Šarolik i bogat program jubilarnog 50. izdanja festivala FEDRA

BUGOJNO: Šarolik i bogat program jubilarnog 50. izdanja festivala FEDRA

Jubilarni 50. Teatarski festival BiH FEDRA je pred vratima, a festivalska atmosfera se već osjeti u zraku! Bugojno s nestrpljenjem čeka početak Festivala, a u tijeku posljednje pripreme za dolazak sudionika iz cijele BiH!

Program je istinski šarolik i bogat, a o natjecateljskom programu selektor Sead Đulić je, između ostalog rekao: “Izbor je zasigurno mogao biti i drugačiji, ali sam uvjeren da ovakva odluka i ove predstave na najbolji način oslikavaju svu raznolikost zanimanja teatarskih stvaratelja u BiH amaterizmu danas, a i pravi su presjek trenutnog stanja i postignutih dometa.

Pedeseti festival sigurno će biti prilika za brojna nostalgična sjećanja i žal za nekadašnjim dramskim amaterizmom i njegovim dometima. Lijepo i potrebno, ali ostavimo to u sjećanju, raznim zapisima i slično, a nadahnimo se ondašnjim poletom i entuzijazmom da nadahnemo nove generacije koje će graditi svoju umjetnost i razvijati svoju Fedru. Ako to uspijemo sve je ovo imalo i ima smisla”.

Predstave koje igraju u natjecateljskom programu su:

UGLEDNI GOST (HKUD “Dinara” KS “Cleuna” Livno), BITI HAMLET (Teatar FEDRA Bugojno), NAOPOSUM ILI NIKAKO (Klub kulture “Libuša” Ljubuški), GAME (MTM Mostar), NEBESKA ROMANSA (Gradsko pozorište Živinice – UG “Scena”), CSI-JASET (Amatersko pozorište NERETVA Konjic), JAZAVAC PRED SUDOM (Dramska scena SPKD “Prosvjeta” Prnjavor), NARODNI POSLANIK (Kulturno-umjetničko društvo “Adem Alić” Gračanica), KANATA/MRŠ U POZORIŠTE (DIS TEATAR Banja Luka), OŽILJCI (Dramski studio JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj), HANKA (Pozorište mladih Tuzle), AU ŠTO JE TO DOBAR POS’O (Dramski amaterski studio DASKE Laktaši), ZAMALO PRED VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište).

Osim bogatog natjecateljskog programa, ovogodišnja FEDRA se nije štedjela ni u pratećem programu, pa će publika moći uživati u izložbi “NADA” Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i izložbi fotografija Edina Ćatića Bate “FEDRA 2006 – 2021”.

Također, upriličit će se promocija monografije “50 FESTIVALA FEDRA” koju je uredila Tidža Čaušević

Kazališna družina “Kolarin” iz Dubrovnika će igrati za bugojansku publiku u pratećem programu s predstavom MARE FJOČICA, kao i predstava Vahida Durakovića PRODAVNICA BUDUĆNOSTI , a u čast pobjednika igrat će predstava ŽABA, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Bugojanska amaterska pozorišta su spremno dočekala 50. FEDRU, te će u pratećem programu igrati i dvije predstave Dječje scene Teatra FEDRA Bugojno, VJEŠTICA NA SUDU i ŠARENI IGROKAZ i predstava DP Eko Art Bugojno, SOS WILLIAME.

Teatarski festival BiH FEDRA ne može bez svojih radionica koje će ovog puta imati dvije teme i više voditelja. Radionicu “KAKO SE BAVITI GLUMOM” vodit će glumica Slađana Zrnić, a radionicu “DRAMSKI ODGOJ” vodit će Sanja Krnjajić i Sead Đulić. U Domu kulture Donji Vakuf u sklopu 50. FEDRE odigrat će se predstave ZAMALO PRED VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište) i VJEŠTICA NA SUDU (Dječja scena Teatar FEDRA Bugojno).

Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala čine: Aldin Omerović, Slađana Zrnić i Dragan Komadina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing