Buna prazna i zapuštena

Buna prazna i zapuštena

Mostarsko kupalište na Buni u postupnom je izumiranju. Nekadašnje najatraktivnije mjesto za odmor i spas od vrućina svih Mostaraca je postalo pusto.

Infrastruktura kupališta je uništena, a smeća ima na svakom koraku. Korito rijeke skoro da je isušeno jer se nekadašnji nasip na rijeci srušio i ove godine nije popravljen. Obala je zarasla travom tako da je teško pronaći mjesto za boravak na kupalištu. Kupača na Buni skoro da i nema.

Arijana Alačković, jedna od trenutačno rijetkih posjetiteljica na Buni, kazala je kako je razočarana stanjem na kupalištu.
“Ovo je nekad bilo jedno od najpoznatijih kupališta. Dolazim ovdje oko 20 godina i nikada nije bilo gore”, ističe Alačković. Ona također dodaje da mnogo toga fali u odnosu na prethodne godine.

“Postojale su slavine, kafići i plaža je bila puno urednija i posjećenija”, kazala je Alačković. Građani zamjeraju gradskim i županijskim vlastima što ne vode više računa o uređenju kupališta na Buni. Prethodnih godina, barem pred ljetnu sezonu pobrinuli bi se da, ako ništa drugo, kupači imaju mjesta za odmor i kupanje.

“Na Buni boravim cijeli svoj život i nikada nije bilo gore”, kazao je Elvedin Bajrović. On ističe kako ove godine nema uvjeta za kupanje i nikada nije bilo manje ljudi, također sa žaljenjem kaže kako nije obnovljen nasip na rijeci Buni te je tako vodostaj rijeke ispod razine predviđene za kupanje. Ukoliko vlasti ne povedu više računa o kupalištu i ovim posjetiteljima će ovo biti posljednja sezona odmora na ovoj rijeci.

Nekadašnji Rekreacijski centar Buna, nekad nadaleko poznato izletište koje je okupljalo kampere iz svih krajeva regije, a kojim su se ponosili Mostarci, već nekoliko godina postaje mjesto za odlaganje smeća koje veliki broj ljudi zaobilazi. Odmaralište i sportski tereni na istoj lokaciji danas su u potpunosti uništeni. Ugostiteljski objekti su napušteni i zarasli, a rijetki kupači koje smo zatekli na ovom mjestu, razočarani su prizorom koji su zatekli početkom ljetne sezone

dnevni-list.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar