Bunker iz Drugog svjetskog rata će biti pretvoren u kuću za odmor

Bunker iz Drugog svjetskog rata će biti pretvoren u kuću za odmor

Betonski bunker napravljen u brdu u Dorsetu u Engleskoj dobit će novu funkciju.

Bunker je napravljen u Drugom svjetskom ratu, a uskoro će postati kuća za odmor na moru. Trenutno izgleda poput betonske utvrde bez prozora, a nekada je bio dio radarske stanice RAF-a koja je otkrivala nacističke avione Luftwaffea.

Preciznije, predstavlja dio Chain Home sistema, odnosno serije bunkera izgrađenih duž obale Engleskog kanala čiji je zadatak bio otkrivanje neprijateljskih aviona pomoću radara kako bi komandanti imali dovoljno vremena da pošalju svoje snage u misiju presretanja.

Kada je rat završen, neki bunkeri su korišteni za praćenje sovjetskih bombardera do pedesetih godina prošlog stoljeća. Danas postoji svega nekoliko očuvanih bunkera, a jedan od njih je napravljen 1941. godine te će biti pretvoren u kuću za odmor.

Nakon uklanjanja niza antena 1974. godine, bunker se nije koristio. Nalazi se na farmi obitelji koja postoji više od 400 godina. Sada ga očekuje potpuna transformacija za koju je zadužena firma Lipton Plant Architects.

Bunker je nevidljiv izvana jer je sakriven u travi. Prozora nema, ali će biti dodani. Točnije, bunker će dobiti jedan veliki prozor tako da će gosti moći uživati u prelijepom pogledu na more. Proces renoviranja će uključivati i kuhinju, dnevni boravak, glavnu spavaću sobu, dodatnu sobu za spavanje, kupatilo i terasu.

Betonski zidovi će ostati izloženi kako bi se zadržala estetika bunkera.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar