Buško jezero, velik razvojni potencijal BiH

Buško jezero, velik razvojni potencijal BiH

Buško jezero, smješteno na tromeđi Bosne, Hercegovine i Dalmacije veliki je razvojni potencijal Bosne i Hercegovine.Tijekom 2017. godine počet će izgradnja crpne hidroelektrane Vrilo koja će dijelom koristiti vodu upravo iz Buškog jezera, a na godišnjem nivou će proizvoditi 170 gigavati sati električne energije.

Izgradnja hidroelektrane Vrilo košta ukupno 120 milijuna eura (oko 240 milijuna KM).Buško blato ili Buško jezero je akumulacijsko jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje. Nalazi se na 716 metara nadmorske visine, a samo jezero ima površinu od 55,8 kilometara kvadratnih skoro kao Republika San Marino, a dubine je do 17 metara. Ukupna zapremina jezera je 782 milijuna metara kubnih. Trećina površine jezera nalazi se u općini Livno, a dvije trećine u općini Tomislavgrad.

Projekt su zajednički 1970-ih godina izvele tadašnje vlasti Hrvatske i BiH, s tim da je u Hrvatskoj, mjesto Ruda, općina Otok izgrađena hidroelektrana “HE Orlovac” instalirane snage 237 MW i prosječne godišnje proizvodnje 366 GWh, dok je na teritoriju BiH izgrađena akumulacija na površini od oko 50-ak četvornih kilometara.

Njegov prirodni smještaj i klimatski uvjeti razlog su i velikom turističkom potencijalu Buškog jezera. Zanimljiva povijest ovoga kraja ostavila je brojna arheološka nalazišta, brojne gradine iz ilirskoga i rimskoga doba, brojne artefakte te nekropole s velikim brojem stećaka. Osim povijesne zanimljivosti, ovo područje nudi mogućnost bavljenja skoro svim sportovima.

U ljetnim mjesecima voda jezera je izrazito topla te ugodna za kupanje. Jezero je također pogodno za gotovo sve sportove koji za svoju izvedbu trebaju vjetar. Brda i planine koje okružuju jezero omogućuju izletnicima penjanje i odmor u planinarskim domovima, prenosi Anadolija.

Osim spomenutoga, jezero je jako atraktivno ribolovcima. Obiluje ribom, dom je endemskim vrstama oštrulju, podbili i sitnoljuskavom klenu, a posljednjih je godina posebno popularan lov na somove.

tgportal.net

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar