Busovača odsječena od svijeta: ‘Ovo je izmaknulo kontroli’

Busovača odsječena od svijeta: ‘Ovo je izmaknulo kontroli’

Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice.

Rijeka Bosna je dosegnula vodostaj od 440 centimetara te se izlila na svim priobalnim zemljištima i plavi okolna mjesta.

Voda je prodrla u desetke kuća iz kojih su stanovnici evakuirani a civilna zaštita im je osigurala nužni smještaj.  Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen iz kuća, te je zbrinut od civilne zaštite. Interventni timovi sada rade na održanju prohodnosti prometnica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je lokalnim medijima kako je najteže stanje u naselju Tetovo. “Poplavljeno je dvadesetak kuća, voda je ušla nekih metar i pol u kuće”, kazao je Kasumović za televiziju N1.

https://youtu.be/tLQI00SLIRg

Pojasnio je kako je sve prouzročeno naglim otapanjem snijega te kišom ali i time što korita rijeka nisu održava na odgovarajući način.

“Svi smo na terenu, radit će se cijelu noć da se spasi ono što se spasiti može”, kazao je zenički gradonačelnik. Nekoliko kuća poplavljeno je u i mjestu Visoko južno od Zenice.

Timovi civilne zaštite angažirani su i u mjestu Hadžići jućno od Sarajeva gdje se izlilo nekoliko manjih rijeka. Kiša je probleme prouzročila i na području Kaknja gdje je voda preplavila barem četiri lokalne prometnice pa je tamo proglašeno stanje prirodne nesreće kao i u općini Busovača u središnjoj Bosni.

U prekidu je promet iz tog mjesta ka Kiseljaku i Kreševu.

“Ovo je izmaknulo kontroli”, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače. Izlijevanje riječnih tokova Busovaču je gotovo odsjeklo od svijeta jer su u prekidu cestovne komunikacije ka Zenici i Vitezu.

Ekipe civilne zaštite koje su se uspjele probiti sudjeluju u evakuiranju stanovnika iz kuća koje su poplavljene te poduzimaju mjere kako bi spriječili veće štete.

Timovi za spašavanje cijeli su dan angažirani na području Zenice gdje su poplavljeni deseci kuća a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu. Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen. Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing