Čak 250.000 mladih u BiH živi s roditeljima

Čak 250.000 mladih u BiH živi s roditeljima

Odlazak cijelih obitelji, radno sposobnog stanovništva, ali i mladih iz BiH, goruća je tema posljednjih godina. Isto tako, situacija s onima koji ostaju u državi jednako je alarmantna.

Naime, podaci istraživanja koje su proveli studenti Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i Fondacija „Friedrich Ebert u BiH“, pokazuju kako sve više mladih u BiH živi s roditeljima, teško se osamostaljuju i pronalaze prvi posao, a većina misli kako ne može ništa promijeniti u državi. Porazno zvuči podatak da gotovo 40.000 djevojaka i mladića od 30 do 40 godina živi pod istim krovom s roditeljima, piše Dnevni avaz.

Od punoljetstva do 30. godine s roditeljima još živi 202.786 mladih! Podaci pokazuju i kako je čak 15.000 starijih od 40 godina dijeli krov s roditeljima. Zanimljiv podatak je da 11,9 posto mladih u domaćinstvu živi s roditeljima svojih roditelja.

Tako se prostom računicom dolazi do podatka da čak 250.000 mladih živi s roditeljima.

U Sarajevskoj županiji čak 72 posto mladih živi u stanu ili kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja (oko 6.500 mladih), a samo 13 posto ih je uspjelo stambeno se osamostaliti. U Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji više od 5.000 mladih živi s roditeljima, a u Hercegovačko-neretvanskoj 4.819.

Lejla H. ima 31 godinu i s roditeljima živi u Sarajevu. Iako je zaposlena, kaže kako se još ne usuđuje osamostaliti. – Sama, sa svojom plaćom, ne mogu podići krediti za stan. I da imam uvjete, ne znam bi li se usudila zadužiti toliki novac jer nemam jamstvo da ću i sutra imati posao. Živim s roditeljima i bratom. Ponekad me frustrira činjenica da ne mogu prijatelje pozvati kući na večeru ili film, jer je stan malen – kaže Lejla H. Ističe kako je većina njezinih prijatelja u sličnoj situaciji. – Oni koji su udani ili oženjeni i koji su kupili stan jedva sklapaju kraj s krajem. Rijetko kad sebi mogu priuštiti i pristojan godišnji odmor – dodaje ona.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar