Cameron: još nema dogovora o britanskim zahtjevima

Cameron: još nema dogovora o britanskim zahtjevima

Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak dolazeći na nastavak summita EU-a da još nije postignut dogovor o paketu reformi koje Velika Britanija traži da bi ostala u EU-u.

Bio sam tu do pet sati ujutro i postigli smo određeni napredak, ali ne i dogovor. Sada ćemo nastaviti s radom i učinit ću sve što mogu da dođemo do dogovora, rekao je Cameron.

U međuvremenu dok su se čelnici zemalja članica išli odmoriti nakon gotovo cjelonoćnih pregovora, diplomati su radili na novom prijedlogu dogovora oko kojeg će se pokušati postići dogovor.

Cameron želi dogovor koji će mu omogućiti da se vrati kući i vodi kampanju za ostanak u EU-u. Riječ je o jednom od ključnih trenutaka za  budućnost EU-a, koju bi ozbiljno uzdrmao odlazak Velike Britanije, drugog po snazi europskog gospodarstva i jedne od dvije najjače europske vojne sile.

Britanski birači su podijeljeni oko ostanka u EU-u. Posljednje ankete pokazuju da su u blagoj prednosti oni koji žele ostanak.

Cameron u prvom redu želi osigurati da Britanija smanji socijalna davanja radnicima koji dolaze iz drugih članica EU-a kako bi smanjio imigrantski pritisak te jamstvo da odluke zemalja eurozone neće ići na štetu zemalja izvan zajedničke valute. On također traži izuzeće iz odredbe u europskim ugovorima u kojoj se spominje sve tješnja suradnja u Uniji.

Zemlje srednje i istočne Europe protive se smanjenju socijalnih prava za svoje radnike u Britaniji, a Francuska želi osigurati da London nema pravo veta na odluke eurozone.

Belgija ima prigovore na ograničavanje odredbe o sve tješnjoj suradnji u Uniji i davanju Britaniji jamstva da neće dijeliti više suverenosti s ostalim članicama.

Pregovori o budućem položaju Velike Britanije u Europskoj uniji započeli su u četvrtak kasno popodne.

Razgovori su konstruktivni, ali napeti. Nisu se pojavila nova pitanja, ali ni ona koja su bila otvorena nisu još zatvorena, rekao je jedan diplomat. Očekivano razgovori su potrajati duboku u noć.

vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar