Caritasov program „YourJob“ doprinosi zapošljavanju mladih u BiH

Caritasov program „YourJob“ doprinosi zapošljavanju mladih u BiH

Osnaživanje mladih kreiranjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada jedna je od aktivnosti koje provodi Caritas BiH u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka kroz projekt “YourJob”.

Ostanak i perspektive mladih u domovini je veliki izazov za bh. društvo pa je na taj izazov Caritas uz pomoć partnera osmislio alternativne načine osnaživanja mladih kroz programe potpore za stručno osposobljavanje, pripravnički program, inkubator poslovnih ideja i financijsku potporu za pokretanje socijalnog poduzeća. Kako donosi caritas.ba, nezaposlene mlade osobe od 15 do 30 godina iz regije Mostara, Čapljine i Banje Luke imaju mogućnost u YourJob savjetovalištima za zapošljavanje razgovarati sa savjetnicama i zajedno pronaći najbolje rješenje za svoj profesionalni razvoj.

Caritasovo posredništvo za 50-ak mladih
Posredovanje pri traženju pripravničkog staža, prvog radnog profesionalnog iskustva je jedna od aktivnosti projekta YourJob. Savjetnice za zapošljavanje mladih zajedno sa zainteresiranima nakon obavljenog intervjua definiraju moguće poslovne prilike i potencijalne poslodavce. Potraga za pripravničkim radnim mjestom je proces u kojem zajedno sudjeluju savjetnica i kandidat pripravnik. Po dogovoru s poslodavcima i potpisivanju ugovora pripravnik započinje svoj prvi radni zadatak u struci.

U razdoblju od travnja 2019. do lipnja 2020. Caritas je kroz projekt YourJob posredovao za pripravništvo 50-ak mladih osoba u Banjoj Luci, Čapljini i Mostaru. Pripravnici uz stručnu pomoć mentora stječu prva radna iskustva u različitim institucijama, biznis kompanijama i nevladinim organizacijama u trajanju od šest mjeseci. Rade na poslovima njegovatelja, defektologa, nutricioniste, medicinske sestre, psihologa, pedagoga, pravnika, asistenta prodaje, marketing menadžera, referenta za uređenje, cvjećara, skladištara, blagajnika, upravitelja CNC strojem, web dizajnera, snimatelja, montažera, montera, administrativnog djelatnika, knjigovođe.

Žele ostati
Vrlo su zadovoljni i sretni jer im je omogućeno stjecanje praktičnog radnog iskustva nakon njihova srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Pojedini poslodavci su već iskazali interes za stalno zapošljavanje jer su se pripravnici pokazali kao vrijedni i dobri radnici.

„Ovaj vid zaposlenja mi je bio jako potreban jer sam se, kao i većina mladih ljudi, susretala s raznim problemima prilikom traženja posla prije nego sam saznala za projekt YourJob. Sada pozitivnije razmišljam o budućnosti. Želim se baviti problemima ruralnog razvoja naše zemlje kroz projekte (savjetovanje, jačanje uloge žena u ruralnim sredinama, ruralni turizam, poljoprivredna proizvodnja). Ne bih željela otići iz zemlje u kojoj sam rođena i odrasla, ali ponekada razmišljam i o toj opciji, jer je budućnost mladih ljudi u BiH neizvjesna. Najsretnija bih bila kada bi u svojoj zemlji imala stabilan posao koji mi omogućava egzistenciju, tada ne bih ni pomišljala na odlazak“, kaže Sandra Rover pripravnica iz Banje Luke.

Sandra Rover

Marina Marić, pripravnica iz Mostara kaže kako je projekt YourJob izvrsna prilika za mlade koji se susreću s problemom pronalaska posla u struci, jer nudi stručnu pomoć u pronalasku poslodavca, kao i financijsku podršku ako dođe do zaposlenja. „Nažalost, danas je sve teže mladima doći do posla u BiH. Svakodnevno smo svjedoci njihova odlaska iz države, upravo zato što ne mogu naći zaposlenje. Smatram da je potrebno u velikoj mjeri poticati zapošljavanje mladih, tako da država s jedne strane daje poticaje za zapošljavanje mladih, a s druge strane smanji namete gospodarskim društvima vezane za poslovanje, što bi stvorilo pozitivno gospodarsko okruženje i dalo poticaj pri zapošljavanju mladih“, kazala je Marina koja je ostvarila svoj poslovni cilj u Bosni i Hercegovini, te ne planira odlazak iz BiH.

Marina Marić

„Moj životni cilj je raditi posao koji volim, koji me ispunjava i kojim mogu doprinijeti okruženju u kojem se nalazim. Želim da se nikada ne zasitim novih stvari, ljudi, mjesta, neistraženih područja, u kojima ću konstantno napredovati i širiti svoje vidike. Najviše se nadam da se nikada neću prestati truditi, unatoč prvom, drugom ili 10. spoticanju o kamen. Postavljanje malih dnevnih, tjednih ciljeva i na njima redoviti rad put je ka postizanju puno većih ciljeva. Samo treba biti dosljedan i ne odustajati, a isto tako treba znati prepoznati kada treba odustati i posvetiti se nečemu drugom“, istaknula je Mia Pehar, pripravnica iz Mostara, čiji je savjet mladima da prije nego što bi radili išta drugo – rade na sebi.

Mia Pehar

„Rad na sebi je cjeloživotni proces, ali se ne započinje očajavanjem i sjedenjem na kavi, čekajući najbolji trenutak. Najbolji trenutak da se nešto pokrene je onaj kada se odlučiš pokrenuti. Iskoristite apsolutno svaku priliku za učenjem, posebice kada je riječ o besplatnim tečajevima i edukacijama kojih, pohvalno, danas ima sve više u ponudi. Sudjelujte u svim aktivnostima kojim možete, odvažite se i sami pokretati grupne aktivnosti. Apsolutno svaki trud se isplati i svaki se hrabar iskorak nagradi. Ne dajte da vas strah ili stid od nečeg novog i nepoznatog sputava. Naprotiv, širite vidike i budite otvorenog uma. Ukoliko imate vlastite poslovne ideje ne odustajte od njih, već ih razvijajte, testirajte i pokušajte ostvariti. Upravo tu leži ključ razvoja ekonomije. Prijavite se na projekt YourJob gdje će vam ljubazne savjetnice pomoći upoznati sebe i poduzeti konkretne korake koji će vas dovesti do željenog puta. Također postoje mnogi centri koji nude volontiranja i stručna usavršavanja gdje možete raditi na sebi. Najteže je započeti, jer ne znamo od kud krenuti i što točno raditi, ali su upravo zato tu savjetovanja koja će sigurno pomoći“, poručila je – što potvrđuje onu da svako putovanje započinje prvim korakom, a mi možemo reći da je Mia taj korak napravila.

Regionalni projekt
Spomenimo kako je u Caritasovu projektu YourJob kroz razdoblje od travnja 2019. do lipnja 2020. u projektne aktivnosti bilo je uključeno oko 400 mladih osoba, od kojih je 40 završilo stručnu obuku, 52 je zaposleno prvi put na poslovima pripravnika, 22 osobe ušle su u proces samozapošljavanja kroz ideje za pokretanje biznisa, dok je 12 osoba je pronašlo stalno zaposlenje uz posredovanje projekta.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije.

J.P, KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar