Čekaju nas grmljavinski pljuskovi, oluje i drugi meteoekstremi

Čekaju nas grmljavinski pljuskovi, oluje i drugi meteoekstremi

Je li ovo doista ljeto ciklona, nezapamćeno, ili je ovakvih ljeta već bilo? Što se događa s vremenom, hoće li konačno početi pravo ljeto, hoće li oblaci trajnije ustupiti mjesto suncu, a ciklone anticiklonama.

Čekaju nas grmljavinski pljuskovi, oluje i drugi meteoekstremi, i na to ćemo se morati naviknuti jer je i to dio aktualnih klimatskih promjena, rekao je za Bljesak.info profesor povijesti i zemljopisa Zoran Zadro.

Već od večeras mogućnost jačih pljuskova i grmljavina rast će na Jadranu te na kopnu Hrvatske ali i diljem BiH. Pri tome je noćas i sutra diljem regije moguće lokalno izraženije olujno nevrijeme uz grad (tuču), vrlo jak vjetar i obilne pljuskove.
U ponedjeljak i utorak na Jadranu osim na sjevernom dijelu manja je mogućnost izraženijih nestabilnosti uz grmljavinske pljuskove te jače nevrijeme, dok će u Bosni te na kopnu Hrvatske i u ova dva dana biti vrlo nestabilno tako da će biti lokalno izraženijih pljuskova uz izraženo olujno nevrijeme.

U sljedećim danima i na kopnu Balkana ali i obalnim dijelovima uz grmljavinske pljuskove velika je mogućnost izraženijeg olujnog nevremena osobito u Srbiji, unutrašnjosti Crne gore, te u Bugarskoj, Rumunjskoj kao i Mađarskoj.
Posebno upozoravam na mogućnost jakih i obilnih pljuskova diljem regije, ali i Balkana tijekom srijede i četvrtka kada je također moguće olujno nevrijeme uključujući i Hercegovinu te Dalmaciju.

Zbog vrlo burnih atmosferskih procesa ponegdje u idućih 3 do 5 dana može pasti između 50mm i 100 mm oborine, tako da područja koja pogode jača olujna nevremena mogu imati problema s bujičnim poplavama, posebno se to odnosi na Srbiju, Mađarsku, Rumunjskoj, Bugarsku, Bosnu te kopno Hrvatske.

Jadran i šire područje Hercegovine imaju rizik od obilnijih pljuskova i tu se mogu dogoditi problemi s prekomjernim količinama kiše ali neke ozbiljnije poplave ovim područjima ne prijete.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar