Čelnici G-7 rekli "auf wiedershen" fosilnim gorivima

Čelnici G-7 rekli "auf wiedershen" fosilnim gorivima

Svijet bi trebao prestati koristiti fosilna goriva do kraja ovog stoljeća, objavili su čelnici G-7 u ponedjeljak, određujući ambiciozni ali daleki cilj uoči globalnog samita o klimatskim promjenama u ovoj godini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u ovoj godini domaćin samita, vršila je pritisak na "dekarbonizaciju" globalne ekonomije – eliminiranje većine emisija ugljičnog dioksida iz sagorijevanja nafte, plina i ugljena. Iako je cilj određen za kraj stoljeća, sedam čelnika je također navelo da je "hitna i konkretna akcija potrebna u bavljenju klimatskim promjenama", prenosi Reuters.

Sagorijevanje fosilnih goriva oslobađa ugljični dioksid, koji zadržava sunčeve zrake i zagrijava atmosferu.

Čelnici su se suglasili da provode redukciju do 2050., od 40 do 70 posto globalnih nivoa emisije stakleničkih plinova koji se okrivljuju za globalno zagrijavanje. Te brojke predstavljaju razočarenje za neke ekološke aktiviste, ali su čelnici priopćili da su preporučili "plafon" te emisije. Oni su također priopćili da su se obavezali na "transformaciju energetskih sektora" u svojim zemljama kako bi stvorili manju emisiju ugljičnog dioksida.

Merkel je odredila klimatske promjene kao ključnu temu samita, upravo kao i posljednji put kada je bila domaćin u 2007. godini.
Njen cilj je da se postigne jedinstveni stav u skupini najrazvijenijih ekonomija svijeta u cilju boljeg zalaganja za te vrijednosti na klimatskom samitu u Parizu u prosincu. Njen stav je da bi pregovori s drugim zemljama – među kojima su vodeći proizvođači stakleničkih plinova Kina i Indija – bili lakši ako bi razvijene zemlje zauzele zajednički stav.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar