ČEMU ČUĐENJE? Komšić se odužio Izetbegoviću za izbornu pobjedu, a uz pomoć SDA želi još jedan mandat

ČEMU ČUĐENJE? Komšić se odužio Izetbegoviću za izbornu pobjedu, a uz pomoć SDA želi još jedan mandat

Čelnik DF-a doista želi spriječiti usvajanje Izbornog zakona po mjeri HDZ-a BiH, jer bi trajno bio eliminiran iz utrke za Predsjedništvo BiH, dok je lider SBB-a Fahrudin Radončić isključivo pikirao svoju osobnu promociju u poziciji ministra sigurnosti. Mandatar Zoran Tegeltija je ponizio i Komšića i Radončića odbivši konzultacije s njima

Vođa SDA Bakir Izetbegović je uz ‘vazalstvo’ čelnika DF-a i SBB-a Željka Komšića i Fahrudina Radončića u petak i definitivno započeo operaciju slamanja ‘šestorke’ u Sarajevu, ali i preuzimanja vlasti i u drugim županijama, što bi, po općim analitičkim prosudbama i Bakirovoj mantri, trebao taj prvi stupanj i korak ka ulasku ‘bošnjačke  reprezentacije’ u federalnu Vladu i Vijeće ministara koje je, barem po izjavama ključnih aktera, već zgotovljena stvar.

Sve je jasno

Priča je u sarajevskoj županiji još vruća, mediji i društvene mreže gore od međusobnih optužbi čelnika šestorke i ‘izdajnika’ iz DF-a i SBB-a, dok u centrali SDA zadovoljno trljaju ruke.

Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Predrag Kojović još pokušavaju ostati samouvjereni i šalju nekakvu nadu svom članstvu i simpatizerima da eutanazija vlasti u Sarajevu još nije pred završnim činom i to ostavlja nekakav dojam da možda imaju potreban broj ‘papaka’ iz nekih ‘izdajničkih’ stranaka da zaustave pohod Bakira Izetbegovića i njegovih perjanica na sarajevsku županijsku Vladu.

Vrijeme će donijeti konačni sud. Međutim, upadljivo je i nejasno što se javnost, analitička zajednica pa i političari uporno čude zbog čega je čelnik DF-a Željko Komšić, koji se tretira kao ortodoksni ljevičar, tako inferiorno priklonio izborniku bošnjačke političke repke Bakiru Izetbegoviću. Od Radončića je to minder i očekivao, jer se radi o bošnjačkom nacionalisti, koji se nerijetko okreće i redovito skonča u krilu nekoga od Izetbegovića, unatoč ‘montiranim procesima’ i gadljivim verbalnim uvredama između njega i Bakira Izetbegovića.

Međutim, i u slučaju Komšić sve je zapravo kristalno odavno jasno i nekakvo čuđenje je potpuno izlišno i apsolutno gubljenje energije i vremena. Iako se uzaludno trsi da nije tako, politička figura u osobi Željka Komšića bez SDA i cijele bošnjačke mašinerije ne bi bila tu gdje jeste.

Ta je politička moć Komšiću podarila sve te silne mandate u Predsjedništvu BiH. Naravno ne zato što ga obožava, nego što s njim izbacuju Dragana Čovića ili bilo kojeg kandidata HDZ-a BiH iz kolektivnog šefa države. Ulaskom u bošnjačku izabranu političku vrstu pod palicom Bakira Izetbegovića, šef DF-a Željko Komšić se odužio za   pobjedu na zadnjim parlamentarnim izborima, ali on na tome ne želi stati. Komšić sebi zapravo gradi temelje i trasira pravac za još jedan mandat. Da bi do toga došao čelnik DF-a će iskoristiti svoju poziciju u udarnoj bošnjačkoj postavi da pokuša po svaku cijenu spriječiti eventualno usvajanje Izbornog zakona po mjeri Čovićevog HDZ-a BiH.

Stvar je kristalno čista, ako Izetbegović i drugi bošnjački lideri pokleknu i pristasnu na izmjene zakona, Željka Komšića viće neće biti na mapi. Za razliku od Komšića, čelnika SBB-a Fahrudina Radončića ne more takve dugoročne brige.

Taj se ‘politički amortizer’ fokusirao samo na poziciju državnog ministra sigurnosti i njega uopće ne zanima što će mu biti sa strankom i što će minder o njegovom karakteru kazati ili što su i on i Komšić u paketu doslovce poniženi od Predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Bakir je doista izbornik

Iako se Željko Komšić nakon dogovora s Izetbegovićem javno ponadao da će Tegeltija, makar iz političke pristojnosti, doći u središte njegove stranke i obaviti konzultacije, predsjedatelj Vijeća ministara je samo nekoliko minuta poslije ‘zalupio vratima’ i poručio kako su njegovi razgovori s čelnicima političkih stranaka završeni.

Dakle, definitivno je time zapečećeno kako je Bakir Izetbegović doista izbornik bošnjačke reprezentacije, da je u njoj, koliko god se koprcao, i Željko Komšić

Proces smjene sarajevske ‘šestorke’ će proceduralno potrajati najmanje tri mjeseca, a paralelno s tim zamišljenim smaknućem mora otpočeti i proces formiranja Vlade FBiH.

Vođa SDA Bakir Izetbegović je milodario Komšića u bošnjačko-srpskoj federalnoj kvoti s tri, a Radončića s dvije ministarske pozicije.

Netko je izračunao kako je SDA za sebe u Federaciji i na razini države osigurala čak više od 60 posto atraktivnih bošnjačkih pozicija. Ostale mrvice će poklopiti DF i SBB.

Komšić odgovara i HDZ-u

Kao Trebević je veliko pitanje kada će i hoće li biti formirana Vlada FBiH, poglavito nakon propasti zadnjih pregovora Čovića i Izetbegovića u Mostaru. Nitko tu neće žuriti, a naročito Dragan Čović. Usvajanje proračuna za sljedeću godinu ide bez trzavica tako da će Izetbegović i Čović imati vremena za nadmudrivanje i ucjenjivanje. Komšić i Radončić će u tom procesu biti samo promatrači. Oni su Bakiru Izetbegoviću potrebni samo kao politički žiranti za neminovne kompromise koje će morati postići s Draganom Čovićem oko Mostara i Izbornog zakona.

Sva se priča oko sastava te bošnjačke reprezentacije na to svodi u konačnici. Vlast u županijama je samo usputna postaja i potpuno je prozirna floskula kako je Željko Komšić izlaskom iz ‘šestorke’ spriječio dolazak u Sarajevo muftije Zukorlića i njegovih  vrijednosti pa je umjesto Zukorlića stanovnicima glavnog grada ponudio Maria  Nenadića. To je dječija teza, Nenadić je proizvod Fahrudina Radončića i blagoslov Bakira Izetbegovića.

-Vjerujem da će to s Vladom Federacije ići teže jer HDZ to sada koristi da progura neke svoje ciljeve. Jedini kojima se žuri je SDA zbog županije Sarajevo. Nekako ne znam što možemo očekivati kad formiraju vlast partneri koji imaju ovako nisku razinu povjerenja, logično promišlja analitičarka Ivana Marić.

Ona je ocijenila da HDZ treba biti zahvalna Komšiću za svoj izborni uspjeh te da promjene Izbornog zakona ovoj stranci zapravo ne odgovaraju.

-Što se tiče Izbornog zakona, HDZ se poziva na odluku Ustavnog suda, ali ne obaziru se na druge odluke. Političari se ponašaju kao na švedskom stolu. Ali upravo zahvaljujući kandidaturi Željka Komšića, HDZ je ostvario najbolje rezultate u posljednjih dvadeset godina. O tome niko ne priča, HDZ je najjača stranka. Bez njih se ne može ni formirati vlasti niti ona može funkcionirati. Tako da jednostavno im ta priča jako dobro služi, izgubili su potpuno oporbu. Nisam sigurna koliko njima zaista odgovara da se ta priča riješi jer bi onda morali rješavati konkretne probleme građana, smatra Ivana Marić.

Ako je to tako onda će jedino pod tom pretpostavkom i dalje politički živjeti Željko Komšić. Ako se već ‘zahvaljuje’ Bakiru Izetbegoviću za izbornu potporu, bio bi red da se  ‘oduži’ i Draganu Čoviću, ako ne bude ustrajavao na izmjenama Izbornog zakona. Kakav je samo kupleraj ova politička pozornica u BiH.

 

/Izvor: Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar