Književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra BiH, nakon što je navedeno udruženje književnika objavilo protestno pismo protiv slavljenja mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta u Sarajevu.

P.E.N. Centar BiH u otvorenom pismu od 14. svibnja istaknuo je da je spomenuta misa u sarajevskoj katedrali „sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju“, te izrazio zahtjev „da se planirana misa otkaže“.

Pisma četvorice književnika koji su zatražili da ih se izbriše iz članstva objavljena su na web stranici ivanlovrenovic.com. Trojica od njih (Ivanković, Jergović, Lovrenović), bili su suosnivači P.E.N. Centra BiH 1992. godine.

„Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete s vaših lista i spiskova“, napisao je Miljenko Jergović.

Đikić je u svom pismu za brisanjem iz članstva napisao kako „ni na koji način“ nije bio obaviješten o prosvjednom tekstu protiv mise te ustvrdio kako ne može pristati „da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom „Bleiburg“, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno“.

Dojučerašnji predsjednik Skupštine P.E.N. Centra BiH, Željko Ivanković nazvao je izjavu protiv mise „nedostojnom P.E.N.-a“, te izrazio čuđenje zbog isključivanja pojedinih ljudi vezano za njezin nastanak.

„Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a“, napisao je Ivanković.

Posljednji od četvorice književnika koji se oprostio od P.E.N.-a, Ivan Lovrenović, naglasio je kako je zadaća pisca da „povijest ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine“, a ne „zastupanje“ pojedinih strana. „Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu“, napisao je.

P.E.N. (Poets Essayists and Novelists) je kratica za međunarodno udruženje književnika: pjesnika, esejista i pisaca. Udruga se sastoji od  jedinica (PEN centara), koji djeluju u okviru pojedinih zemalja. Prvi P.E.N. centar osnovan je 1921. godine u Londonu.

Njihova pisma prenosimo u cijelosti i u izvornom obliku:

IVICA ĐIKIĆ UPRAVI P.E.N. CENTRA U BOSNI I HERCEGOVINI

Poštovani,

Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini. Razlog je u sadržaju protestnog pisma koje su članovi P.E.N. Centra, a među njima i sadašnji predsjednik udruženja, objavili 9. svibnja 2020. godine. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta. Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom „Bleiburg“, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno.

Ivica Đikić

U Zagrebu, 19. svibnja 2020.

ŽELJKO IVANKOVIĆ UPRAVI P.E.N. CENTRA U BOSNI I HERCEGOVINI

Žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a. No, to bi bila stvar autorā i potpisnikā da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. Centra BiH kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska.

Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH.

Željko Ivanković

Sarajevo, 19. 5. 2020.

MILJENKO JERGOVIĆ UPRAVI P.E.N. CENTRA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova.

Miljenko Jergović

Zagreb, 19. 5. 2020.

IVAN LOVRENOVIĆ UPRAVI P.E.N. CENTRA U BOSNI I HERCEGOVINI

Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću „zastupanja“ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim „stranama“.

Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu.

Tražim da me s današnjim danom brišete iz članstva u P.E.N. centru u Bosni i Hercegovini.

Ivan Lovrenović

Sarajevo, 19. svibnja 2020.

Iz PEN centra BiH objavljeno je prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg koje je bilo povod istupanja ova četiri književnika iz članstva P.E.N.-a.
”Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže”, navodi se u pismu.
U potpisu ovog pisma stoje: Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.