Cijeli svijet u Ukrajini gleda krv, smrt, osakaćene žrtve i brutalne snimke gubitaka Putinove vojske, na ruskim televizijama neviđene obmane

Cijeli svijet u Ukrajini gleda krv, smrt, osakaćene žrtve i brutalne snimke gubitaka Putinove vojske, na ruskim televizijama neviđene obmane

Zapadnoj publici ruska invazija na Ukrajinu odvija se na TV ekranima kao niz brutalnih napada isprekidanih odnosno usporavanih strateškim greškama. Ali, na ruskoj televiziji, ti isti događaji prikazani su kao pozitivni razvoj događaja.

Velik dio ruskih medija čvrsto je pod kontrolom Kremlja, a državna televizija radi de facto kao glasnogovornik vlade. Kritičko izvještavanje o ratu je kriminalizirano. – piše Slobodna Dalmacija.

Zamršeni i ponekad kontradiktorni narativi ruske televizije o ratu nemaju samo namjeru uvjeriti gledatelje da je njihova verzija događaja istinita, kažu stručnjaci za hibridno ratovanje dezinformacijama. Jednako često cilj je zbuniti gledatelje i posijati nepovjerenje, kako publika više ne bi bila  sigurna u što može vjerovati. U redakciji New York Timesa pregledali su više od 50 sati televizijskih snimaka kako bi analizirali ruski propagandni stroj odnosno kako se rat medijski predstavlja Rusima…

POTAPANJE RUSKE KRSTARICE ‘MOSKVA’ (14. TRAVNJA)

Rusija se suočila sa značajnim gubitkom kada je njezina vodeća raketna krstarica “Moskva” potonula nakon što je bila oštećena sredinom travnja. Ukrajinski dužnosnici rekli su da je brod pogođen s dvije protubrodske rakete Neptun. Prema američkim izvorima, SAD je proslijedio obavještajne podatke koji su pomogli Ukrajini da locira i pogodi brod. Nezavisni ruski mediji sa sjedištem izvan zemlje izvijestili su da je oko 40 članova posade poginulo, a još 100 ozlijeđeno.

U medijima pod kontrolom ruske države, međutim, vijesti su umanjile značaj ukrajinskog napada, uz narativ koji se s vremenom promijenio

Isprva je rusko Ministarstvo obrane tvrdilo da je brod oštećen nakon što je požar na njemu detonirao streljivo. Brod je navodno nakon toga bio tegljen natrag na obalu, a posada je sigurno evakuirana, stajali je u tom izvješću. Ruski mediji su kasnije izvijestili da je brod potonuo dok su ga teglili tijekom oluje. Prikazana je i postrojba neozlijeđenih ruskih vojnika, za koje je rečeno da su članovi posade “Moskve”, živi i zdravi.

image

image

image

Za Kremlj, ovaj gubitak doprinosi rastućim izazovima u prenošenju pozitivnog dojma rata kod kuće. Dok su ruski mediji u više navrata ignorirali ili umanjivali ukrajinske civilne žrtave, vlastite vojne žrtve – ali i njihove ožalošćene obitelji – Kremlju je bilo puno teže ignorirati. Rusija je prvi put u ožujku priznala ukupni broj svojih mrtvih, dajući do znanja ruskim gledateljima da će rat uključivati ​​i domaće gubitke. Ali, čak su i ta izvješća podcijenila ruske žrtve, prema tvrdnjama američkih stručnjaka. Iako je teško dobiti točne brojke o žrtvama tijekom rata, zapadne obavještajne agencije procjenjuju da bi ruski vojni gubici mogli iznositi čak 10.000 ubijenih i 30.000 ranjenih

LEŠEVI NA ULICAMA BUČE (2. TRAVNJA)

Dok su se ruske snage povlačile iz regije oko Kijeva, kružile su užasne snimke koje prikazuju tijela mrtvih civila kako leže na ulicama. U Buči, predgrađu Kijeva, neki civili su pronađeni vezanih ruku i s ranama od vatrenog oružja na glavi. Te slike su potaknule nove pozive za podizanje optužnica za ratne zločine protiv Rusije.

Na ruskoj televiziji, strava s ulica Buče prikazana je kao obmana, a televizijski voditelji su “analizirali” fotografije i video snimke u potrazi za znakovima navodnog lažiranja. Na jednom snimku, ruski novinari su primijetili da je odjeća na nekim mrtvim civilima previše čista za onu koja bi prethodno bila danima na ulicama, što implicira da nisu mogli biti ubijeni tijekom ruske okupacije.

U priopćenju Ministarstva obrane, emitiranom u emisiji vijesti “Vremja”, navodi se da na tijelima nema znakova raspadanja i da se krv na ranama nije zgrušala. “Sve je to nepobitni dokaz da su fotografije i video snimci iz Buče još jedna inscenacija režima u Kijevu za potrebe zapadnih medija”, stoji u priopćenju ministarstva.

Nezamućene fotografije koje su objavili zapadni mediji, međutim, pokazuju da tijela imaju očite znakove raspadanja

Drugo izvješće pokazalo je da se na jednoj snimci iz Buče vide tijela koja se miču, što je navedeno kao dokaz da leševi “glume”. Jedan isječak pokazao je tijelo u retrovizoru za koje se činilo da se pomaknulo, nakon što je vozilo prošlo. No, nekoliko fotografija koje su na licu mjesta snimili zapadni fotografi pokazuju da su ista tijela već u procesu raspadanja.

Po svemu sudeći, dojam pomicanja uzrokovan je izobličenjem slike u zrcalu, što je efekt koji se istodobno mogao primijetiti i na zgradama u blizini tijela.

image

Tvrdnja da su leševi na ulicama bili dio obične inscenacije kasnije je došla u kontradikciju s potpuno drukčijim narativom koji je nametnula ruska televizija – da civili ipak jesu ubijeni, ali da su ih zapravo ubili ukrajinski vojnici. Kako bi to potvrdio, ruski državni Kanal 1 izmontirao je kompliciranu alternativnu vremensku crtu, odabravši snimke koje navodno potkrepljuju tvrdnju da nitko nije ubijen do nekoliko dana nakon što su ruske trupe već napustile to područje. I to je navodno išlo ovim redom:

30. ožujka: Ruske trupe napuštaju Buču
image

31. ožujka: Gradonačelnik Buče se vraća i daje adresu na kojoj će raditi, ali ne spominje mrtva tijela.

image
1. travnja: Ukrajinski vojnici stižu, ali opet nema tijela
image

Od 31. ožujka do 2. travnja: Ukrajinske neonacističke brigade navodno ubijaju svakoga tko ne nosi proukrajinsku plavu vrpcu na ruci.

image

2. travnja: Na ulicama Buče pojavljuju se mrtva tijela.

image

Analitičari metoda dezinformiranja kažu da ovakvi “raspršeni” narativi mogu lako zavesti gledatelje, sijući sumnju čak i ako publika ne bude izravno uvjerena u neka posebnu tvrdnju.

BOMBARDIRANO RODILIŠTE U MARIUPOLJU (9. OŽUJKA)

Rusija je izazvala veliku međunarodnu osudu nakon bombardiranja rodilišta u južnom lučkom gradu Mariupolju. Slike ozlijeđenih trudnica, nošenih po devastiranim bolničkim prostorima jasno su zapadnoj publici dale do znanja civilnu cijenu rata.

U Rusiji je, međutim, taj prikaz užasnih posljedica napada odbačen kao prijevara. U nizu priloga tijekom nekoliko dana, ruska televizija je secirala snimke i izrazila brojne sumnje u zapadne reportaže, često koristeći iste slike kako bi iznijela vrlo različite prikaze onoga što se dogodilo.

Slike dviju žena bile su široko rasprostranjene u zapadnim medijima. Jedna, “youtuberica” po imenu Marijana Višemirskaja, preživjela je napad i kasnije rodila djevojčicu. Još jedna žena, koja nije identificirana, fotografirana je na nosilima, a kasnije je Associated Press izvijestio da je umrla. U jednom prikazu, ruski novinari su tvrdili da se radi o istoj ženi.

Višemirskaja je kasnije uvjerljivo opovrgnula da je ona ta koja je snimljena i na nosilima.

U drugom isječku iz programa, emitiranom na ruskoj televiziji, žrtve koje su odvozili iz bolnice opisane su kao vojnici ukrajinskog bataljuna Azov. Ali, slike koje su snimili zapadni novinari pokazuju da su žrtve bile žene, a neke su nosile odjeću kaki boje, koja je mogla podsjetiti na vojničke uniforme.

Ruski narativ uz sljedeće snimke:

Civili su korišteni kao živi štit
image

Bomba spomente veličine i snage potpuno bi uništila zgradu.

image

Na snimkama iz unutrašnjosti bolnice nema mrtvih tijela.

image

Ista žena se može vidjeti na više mjesta.

image

image

Ukrajinski vojnici su viđeni u uniformama dok ih odvode.

image

Šteta je nastala od dvije aktivirane eksplozije, a ne od ruskog zračnog napada.

image

Marijana Višemirskaja kasnije je dala intervju Denisu Seleznjevu, ukrajinskom blogeru koji podržava separatistički pokret u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. No, dijelovi koji su emitirani na ruskoj televiziji nisu bili fokusirani na njezino ranjavanje, već na bojnu Azov, uz tvrdnje da je ta vojna skupina zauzela bolnicu prije napada.

Nije bilo dokaza po kojima koje bi zapadni novinari s mjestu događaja mogli izvijestili da je Azov zgradu koristio kao bazu, a travanjsko izvješće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju klasificiralo je ruski napad na bolnicu kao ratni zločin.

Kremlj i ruski mediji često se fokusiraju na ukrajinski neonacistički pokret kao opravdanje za invaziju. Iako su bojnu Azov doista 2014. osnovale  ukrajinske ultranacionalističke i neonacističke skupine, stručnjaci kažu da je Azov neutralizirao veći dio svojih ekstremista pod pritiskom vlasti. Neonacistički pokret nije značajna snaga u Ukrajini, tvrde analitičari koji prate krajnju desnicu, a kao dokaz navode ukrajinski izbor predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je Židov.

NAPAD NA NUKLEARNU ELEKTRANU ZAPORIŽJE (4. OŽUJKA)

Ruske snage napredovale su prema najvećoj europskoj nuklearki početkom ožujka. Okršaj s ukrajinskim snagama završio je požarom na tom kompleksu, za koji je Zelensi upozorio da bi mogao rezultirati “krajem Europe”. Požar je kasnije ugašen, ali su ukrajinski dužnosnici optužili Rusiju za “nuklearni terorizam”.

No, ruskoj publici je ispričana druga priča – da su ukrajinski vojnici napali objekt, zapalivši zgradu prije nego što su pobjegli. Ruske snage su opisane kao branitelji objekta od “ukrajinskih diverzanata”, navodi se u priopćenju ruske vlade za državne medije.

Na snimci objavljenoj tjednima kasnije, prikazano je kako elektrana normalno funkcionira, a snimke dronom prikazuju radnike kako dolaze do netaknutog objekta i uredno prolaze kroz sigurnosne kontrolne točke. “Dok je specijalna vojna operacija u tijeku, nuklearna elektrana nije prestala raditi ni na sekundu”, rekao je Aleksej Ivanov, reporter “Vremja”, središnjeg informativne emisije Kanala 1.

image

image

image

Ivanov je također rekao da se ruski čuvari “ne miješaju u rad tvornice”. Jedan vojnik intervjuiran u pogonu rekao je da “zaposlenici ove tvornice pokazuju određenu dozu poštovanja” i da radnici “održavaju red i disciplinu na poslu”. Sugeriranje da Ukrajina funkcionira bolje pod ruskom kontrolom i dalje je često na državnoj televiziji, potkrepljujući sumnjiv Putinov argument da su ruske trupe zapravo poslane da zaštite ukrajinske građane. U izvješću ruskih državnih medija opisuje se da nuklearna elektrana Zaporižje, koju su zauzeli ruski vojnici, normalno funkcionira.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar