Cijena goriva u FBiH pala na 1,61 KM

Cijena goriva u FBiH pala na 1,61 KM

Ministarstvo trgovine FBiH primilo je dvadesetak zahtjeva za smanjenje cijene goriva za pet feninga, što znači da će najniža cijena dizel-goriva u Federaciji biti oko 1,61 KM.

-S obzirom na to da cijena barela nafte na svjetskom tržištu pada, logično je da i kod nas dolazi do promjene, ali još to nije masovno i još to nije veliko smanjenje cijena.

Primjera radi, u novembru prošle godine, cijena dizela bila je 1,86 KM, u decembru 1,76, dok je sad u januaru 1,66 KM, što znači da se za dva – tri mjeseca cijena smanjila za 20 feninga, kazali su iz Odsjeka za cijene pri Sektoru za cijene i analizu tržišta Ministarstva, prenosi Oslobođenje.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu, kako je javio Blooomberg danas popodne, iznosila je 31,52 dolara, što izaziva paniku širom svijeta. Mnogi najavljuju veću krizu od one koja nas je pogodila 2008.

Barel nafte dostigao je najnižu cijenu u proteklih 11, možda čak i 15 godina, kazao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata FBiH, što će, kako je kazao, rezultirati i padom cijena goriva narednih dana.

–Šta će dalje biti, to ostaje da se vidi. Cijena svakako može ići i još dole, ali to se nikad ne zna. Jedno je sigurno, a to je da je ovaj pad plod geopolitičkih, a ne tržišnih okolnosti, poručio je Bošković.

fokus.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar