Cijena nafte u BiH nastavlja s padom: Uštede na punom rezervoaru i do 40 KM

Cijena nafte u BiH nastavlja s padom: Uštede na punom rezervoaru i do 40 KM

Nakon što je tijekom prethodnih mjeseci došlo do kontinuiranog pada cijena nafte iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Anadolu Agency (AA) su potvrdili da bi u sljedećem razdoblju moglo doći do dodatnog pada cijena naftnih derivata.

Već sada vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti i do 40 KM.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za AA je izjavila da postoji mogućnost da cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno padaju u sljedećem razdoblju."Od petka prošlog tjedna imali smo zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak.

Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 KM.

Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to ovisi od distributera i od njihove reakcije na događanja na globalnom tržištu", kazala je Crnalić.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH za AA su naveli kako uvjeti za smanjenje cijena naftnih derivata na tržištu Federacije BiH, koji su u posljednje vrijeme učestali, nastaju, prije svega, kao posljedica smanjenja rafinerijskih cijena.

"U posljednjih mjesec dana zabilježeno je praktično šesto smanjenje cijena, što znači da su pozitivni trendovi zastupljeni relativno duže vremensko razdoblje.

Obzirom da se posljednjih dana vrlo često u medijima govori o izravnoj povezanosti kretanja cijena na burzama s maloprodajnim cijenama, smatramo izuzetno važnim napomenuti kako ta veza ni u kojem slučaju nije izravna.

Posebno iz razloga što svako smanjenje cijena barela na tržištima ne znači automatski uvjet za smanjenje cijena u maloprodaji. Ovdje svakako treba imati u vidu i vrijednost dolara. Svakako treba imati u vidu da su u međuvremenu uvedene i trošarine za autoceste na gorivo po osnovu Zakona o trošarinama i taksa za terminale po osnovu Zakona o naftnim derivatima F BiH", naveli su iz ovog udruženja.

Inače, prema Zakonu o trošarinama u Bosni i Hercegovini, trošarina se plaća po litru, i to na dizel-gorivo i ostala gasna ulja 0,30 KM, petrolej (herozin) 0,30 KM, motorni benzin – bezolovni 0,35 KM, motorni benzin 0,40 KM i lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,30 KM.

Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH navodi da će cijene nafte u sljedećem razdoblju odrediti, kako kažu, čitav niz parametara koji utječu na cjenovnu politiku na maloprodajnom tržištu.

"Sve ovisi od poslovne politike zemalja izvoznica, odnosno ekonomsko-političkih kretanja u svijetu koja utječu na kreiranje cjenovne politike u naftnom sektoru, što se sve na neizravan način odražava i na maloprodajne cijene na svim tržištima", poručuju iz Udruženja.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice Miro Škiljević za AA je kazao da se u sljedećem razdoblju i u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) očekuje "blagi pad cijena nafte".

"Za očekivati je da će cijene nafte i u RS-u nastaviti padati i u sljedećem razdoblju jer je takvo stanje na svjetskom tržištu. Benzinske crpke će uskladiti cijene sa rafinerijama. Pratit ćemo kretanje cijena nafte. Trenutne cijene nafte u RS-u su trenutno u prosjeku oko 1,70 KM. Ipak, u sljedećem razdoblju očekujemo trend blagog pada cijena nafte", potvrdio je Škiljević.

Objasnio je da, usprkos činjenici da cijenu nafte diktiraju rafinerije i fiksna trošarina, odnosno državni namet, cijene nafte mogu nesmetano dodatno padati u RS-u.

"Cijene nafte isto tako diktira i samo tržište, tako da ne postoji sada neka minimalna cijena nafte koja određuje koliko cijena nafte može padati", naglasio je Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice.

Inače, prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom prosinca ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 eura.

Prema tome, cijene nafte su u BiH za dva mjeseca pale od 50 do 60 pfeninga. Nakon pojeftinjenja tijekom prethodnih nekoliko mjeseci, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 40 KM.
Anadolija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar