Cijene goriva najniže u posljednjih 10 godina; Novalić: Nitko se neće bogatiti na račun drugih

Cijene goriva najniže u posljednjih 10 godina; Novalić: Nitko se neće bogatiti na račun drugih

Nakon što je jučer Vlada FBiH usvojila odluku o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, kojom je ograničena marža na veleprodaju ali i maloprodaju goriva u FBiH, diljem Federacije BiH došlo je do veće korekcije cijena goriva.

Prema podacima aplikacije Ministarstva trgovine FBiH, u Sarajevu se litar dizela plaća od 1,66 do 1,91 KM, dok za litar benzina treba izdvojiti od 1,56 do 1,96 KM.

Vlada Federacije BiH ovu odluku donijela je na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH, a istu odluku istog dana je donijela i Republika Srpska.

Nakon što je Vlada FBiH donijela odluku o ograničenju marže na cijene nafte na 0,25 KM po litru, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je kazao kako se “u vrijeme epidemiološke krize zbog koronavirusa nitko neće obogatiti na račun drugih”.

Novalić je rekao da će ova mjera će pomoći građanima i gospodarstvenicima u FBiH da što lakše prebrode teret krize pandemije koronavirusa.

“Svjedočimo tome da su se cijene nafte na svjetskom tržištu gotovo prepolovile. Za to vrijeme na domaćim benzinskim crpkama nismo imali značajnije pomjeranje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže koje su bile prilično visoke, čak i 50 feninga po litru. Maržu smo sada ograničili na 25 feninga po litru. Najvjerojatnije ćemo ubrzo čuti naftaše kako je ovo miješanje u slobodno formiranje cijene. Međutim, takva primjedba u ovakvim vremenima nije opravdana. Naglašavam, nikada FBiH od rata do danas nije se miješala u slobodno tržište. Možemo primijetiti i to da se FBiH nikada od rata do danas nije našla u ovakvoj krizi”, kazao je Novalić.

On je naglasio i kako je namjera vlasti u FBiH da obavežu naftaše da svoje cijene usklađuju s cijenama na svjetskom tržištu.

“Ovom mjerom želimo stati na kraj monopolu u nelojalnoj konkurenciji. Ne mogu se naftaši pozivati na svjetske cijene samo u slučajevima kada one rastu”, dodao je premijer Novalić te nastavio: “U ovoj krizi neće biti nitko tko će izgubiti sve i neće biti nitko tko neće izgubiti ništa, ali konačno neće biti nitko tko će se na njoj bogatiti.”

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar