ČITATE LI RAČUNE: Znate li kolika je mjesečna naknada da bi privilegirani ulazili u ozbiljan posao sa solarima

ČITATE LI RAČUNE: Znate li kolika je mjesečna naknada da bi privilegirani ulazili u ozbiljan posao sa solarima

Nacionalna elektroprivredna poduzeća, temeljem vladinih odluka svaki mjesec iz džepova osiromašenih kućanstava izbiju tisuće maraka, koje kasnije kroz poticaje liježu u džepove naših gazda, poduzetnika, tatinih sinova i kćeriju koji su u igri sa solarima. 

Naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u više navrata je povećavana, bez da se o tome korisnika, tj. potrošača išta pitalo. 

Ona trenutačno iznosi 0.005072 marke po potrošenom kilovatsatu. Ako uzmemo u obzir jedan prosječan račun od osamdesetak maraka, s potrošenih 312 kilovatsati, naknada za obnovljive izvore energije iznositi će vam 1.58 feninga. Ako uzmemo u obzir da Elektroprivreda HZ HB ima oko 200 tisuća aktivnih mjernih mjesta to bi bilo 316 tisuća maraka za obnovljive izvore energije samo putem tog poduzeća.

Na 237. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 24.09.2020. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za četvrti kvartal 2020. godine, u visini 0,004727 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Nije poželjno čitanje računa

Na 203. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 04.03.2021. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju potrebnog iznosa naknade za poticanje i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2021. godinu, u visini 0,005072 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Prije toga naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije iznosila je 0,002555, što znači da su je kroz dvije sjednice udvostručili, bez ikakvih upita krajnjem korisniku, na kojemu je očito samo da plati račun. Poželjno bi bilo i da ga ne čita.

Elektroprivreda obvezana na naplatu naknade

Elektroprivredna poduzeća na naplatu ove naknade su obvezana Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongregacije(Službene novine Federacije – 70-13). Cilj tog zakona je promoviranje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora energije, kao i upotrebe obnovljivih izvora energije u transport radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije, te osiguravanja razvoja poticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastructure za obnovljive izvore nergije. Poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora štiti se okoliš, ali realiziraju obveze koje je BiH preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora(Okvirna konvencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda – UNFCCC, Kjoto protokol, Ugovor o osnivanju Energetske zajednice zemalja JIE).

Ništa tu zapravo ne bi bilo sporno da se solari u BiH nisu pretvorili u biznis odabranih, koji po skraćenoj procedure, mimo zakona i regulacijskih planova dobivaju koncesije i dozvole, te na državnom zemljištu grade solare

U konačnici se se to praktično svelo da sirotinja plaća tajkunima solare, jer solare u BiH kako smo vidjeli ne grade obični ljudi, nego privilegirani, budući da je ulazak u ozbiljan biznis sa solarima prosječnom građaninu financijski nemoguć.
Solare kako smo vidjeli gradi rodbina političara, sinovi prebjega iz Hrvatske, te poduzeća s jednom zaposlenom osobom, koja je samo pokriće za krupne igrače, političare, kladioničare i druge.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar