Čolak na čelu Doma naroda

Čolak na čelu Doma naroda

Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sljedeće četiri godine činit će Bariša Čolak, Safet Softić i Ognjen Tadić, odlučeno je u nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH.

Čolaka (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) je imenovao Klub Hrvata, Softića (Stranka demokratske akcije – SDA) Klub Bošnjaka dok je Ognjena Tadića (Srpska demokratska stranka) imenovao Klub Srba.

Domom će osam mjeseci predsjedavati Čolak, a ovim imenovanjem konstituran je Dom naroda PSBiH, jer su ranije izabrani šefovi triju klubova naroda.

Nakon što su zauzeli svoje pozicije Čolak je izrazio nadu kako će atmosfera biti konstruktiva te je kazao da priželjkuje da se napravi napredak na svim poljima posebno na polju evropskih integracija.

Prethodno je poželio da Dom naroda u četiri godine mandata napravi dobar posao za BiH, njezine narode i građane.
Klub Srba ranije je tražio prekid sjednice da bi usuglasio svog predstavnika u Kolegiju, ali ni ovaj put nisu imali suglasnost te je za člana Kolegija predložen Tadić.

Tri izaslanika iz Kluba Srba bili su suzdržani tijekom glasovanja za Tadića i to izaslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović i Nebojša Radmanović te izaslanik iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić.
Suzdržan je tijekom glasovanja za srpskog člana Kolegija bio i Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF).
Rodić je i danas potvrdio da suglasnost o članu Kolegija u ovom klubu nije postignuta.

SNSD i DNS bili su suzdržani i tijekom glasovanja za hrvatskog i bošnjačkog člana Kolegija.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar