ČOVIĆ BEZ “KRILA”: Toplotni udar topi stožernu stranku u Središnjoj Bosni

ČOVIĆ BEZ “KRILA”: Toplotni udar topi stožernu stranku u Središnjoj Bosni

Nedodirljivi vođa HDZ-a BiH Dragan Čović još neće morati posezati za najrigidnijim mjerama za peglanje ozbiljno uzdrmane stranke u Središnjoj Bosni, ali će stožernikova “batina” neupitno morati disciplinirati barem neke odmetnute pojedince koji mu stranku doslovce vode u propast.

Podsjećamo, Čović je početkom ljeta raspustio stranačku županijsku organizaciju u Zeničko-dobojskoj županiji, jer su svađe lokalnih moćnika postale nepodnošljive i opasna prijetnja po opstanak stranke na tome  području. Čvrsta ruka Dragana Čovića, barem za sada nije polučila pozitivnu šok terapiju, dapače HDZ BiH je na tom području na rubu provalije.

Sukobi i Čovićeva zataškavanja

Središnja Bosna je za Čovića u statističkom smislu prevažna. Tamošnja stranačka infrastruktura mu redovito donosi ogroman broj glasova na izborima, ali u zadnje vrijeme i grdne probleme.

U nekoliko je navrata stožernik posjećivao svoje stranačke podanike i pokušavao političkim urazumijevanjima smiriti tenzije pa i zataškavati svađe i animozitete. Konstituiranje zadnjeg saziva Županijskog odbora HDZ-a BiH, a potom i izbor ministara za novu Vladu u Travniku izbacilo je na površinu lavinu silnih nezadovoljstava u pojedinim lokalnim podružnicama.

Općinski odbor HDZ-a BiH Kiseljak kojim godinama uspješno kormilari karizmatični Mladen Mišurić Ramljak je očekivao da će u novoj županijskoj Vladi, kao najbrojnija lokalna organizacija, imati barem jednog ministra.

Njihova su se ufanja izjalovila, a otrovne strelice su odapete prema ključnim Čovićevim perjanicama u Središnjoj Bosni, Radoju Vidoviću, predsjedniku županijske organizacije i Marinku Čavari dugogodišnjoj Čovićevoj perjanici iz Busovače, koja se inače nalazi na američkoj ‘crnoj listi’.

Sukob na relaciji Kiseljak-Vidović je do te mjere eskalirao da zastupnici iz Kiseljaka već duže vrijeme ne sudjeluju u radu ŽO HDZ-a BiH Središnja Bosna. Otkako su nedavno napustili sjednicu više ne pokazuju signale povratka u sustav.

Čovićeva sklonost Vidoviću i Čavari

Izvori Dnevnog lista s područja Središnje Bosne upozoravaju da je Marinko Čavara još davno otvorio političku bojišnicu prema Kiseljaku zbog čega su ga u toj sredini prije nekoliko godina proglasili personom “non grata”.

U zadnje vrijeme mu se pridružio i Radoje Vidović nekorektnim forsiranjem kadrova i utjecaja iz Kreševa. Koliko god bili načeti i omraženi i Vidović i  Čavara su zasada nedodirljivi i očigledno je da još uživaju Čovićevu naklonost.

U Busovači HDZ BiH već duže vrijeme klizi prema sunovratu.

Devedesetka, koju vodi beskompromisni i ugledni Ivan Križanović sa skupinom mladih i obrazovanih suradnika nepovratno preotima dosadašnju nedodirljivost i utjecaj Čovićeve stranke.

Javna je tajna da su Čavara i njegove stranačke sluge toliko ogadili stožernu stranku pa unazad nekoliko mjeseci bilježi povijesni pad. Najcnji scenarij se HDZ-u BiH u Busovači, prema progozama hrvatskih oporbenih stranaka,   sprema na idućim lokalnim  izborima.

Devedesetka u Busovači

Zapravo, Križanović  i ekipa su uvjereni u izbornu pobjedu. Doima se kako su i hadezeovci u stanovitom strahu od potopa pa se u zadnje vrijeme ljigavo pokušavaju približiti  SDA kako bi mogli možda nešto istrgovati nakon što birači pokažu svoje nezadovoljstvo.

U svakom slučaju jako zanimljivo će biti pratiti događanja u Busovači jer ostale političke stranke s popriličnom dozom uvažavanja promatraju ovaj rezultat Devedesetke, a zadnja svečana sjednica OV-a Busovača pokazala je kako Devedesetka neće glumiti nikakav „privjesak“ već priprema oštar nastup na lokalnim izborima.

Ne kriju da žele skončati političku karijeru ljutog rivala Marinka Čavare, čovjeka američke crne liste koji je izgubio i poziciju dopredsjednika stranke.   Nije nevažno naglasiti kako i mnogi članovi HDZ-a BIH s nestrpljenjem zapravo čekaju Čavarin krah kako bi ga se rješili unutar stranke.

Vitez posebna priča

Vitez je pak posebna priča. Tamo više nikome nije ništa jasno. HDZ BiH je podjeljen i dojam je kako će pola stranke raditi protiv vlastite stranke, a glavni razlog je samovolja lokalnog vladara iz sjene i ministra zdravstva   Ante Matića.

Kod njega je vidljiv taj patološki poriv osobnog interesa, a sve to promatraju  nijemo čelnik općinskog odbora Boro Marjanović i druge stranačke uzdanice.  U Vitezu pored aktivne i sve moćnije Hrvatske republikanske  stranke može se očekivati i istup osoba oko Ivana Vidovića samo još uvijek nije jasno hoće li to bit u formi neovisne liste što mnogi priželjkuju i što bi moglo donijeti ogromne političke promjene.

Ne treba zanemariti ni oporbu, primjerice, SDP i Našu stranku koji se vode idejom hrvatskih oporbenih stranaka o rušenju Matićevih poslovni interesa. Zadnje ogromno poskupljenje komunalnih usluga preko noći i problemi s vodoopskrbom srozali su u cjelosti ugled HDZ-u i ako se pojavi protukandidat realno je očekivati veliki pad HDZa u Vitezu.

Novi Travnik

HDZ BiH je u Novom Travniku u stabilnim vodama zahvaljujući mladom i karakternom Stjepanu Duji. On će vjerojatno biti i stranački kandidat za općinskog načelnika.

Ali i u toj loklanoj podružnici Čovićeve stranke ne skrivaju nezadovoljstvo radom ŽO HDZ BiH. Ponajviše zbog toga mnogi baš Duju smatraju prvim saveznikom Mladena Ramljaka iz Kiseljaka. Ako njih dvojica nakon izbora krenu u drugom pravcu od smjernica ŽO HDZ BiH slučaj “Vukadin” iz  Hercegbosanske  županije  će bit gotovo siguran u Središnjoj Bosni.

Jajce, Travnik, Uskoplje…

Jajce je pod opasnim udarom Devedesetke, jer je Stipo Tokić gotovo prepolovio rezultat HDZ-a BiH. Nije tajna, poznato jek kako se radi o velikom savezniku Križanovića iz Busovače. Gotovo sigurno će Jajce i Busovača agresivno tražiti dobar rezultat na lokalnim izborima i mnogi vjeruju da će ga i ostvariti.

Travnik i Uskoplje su u ovom trenutku poprilično mirni kad je u pitanju oporba, a što će to u konačnici donijeti pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju situacija nije nimalo sjajna kada je u pitanju HDZ BiH u Srednjoj Bosni, a politička karta će nakon lokalnih izbora gotovo sigurno drugačije izgledati.

Dragan Čović još sjedi skrštenih ruku i ne namjerava krenuti u “sječu“ stranačkih crvatora. Vjerojatno još cijeni kako stanje nije toliko alarmantno. Sve ipak upućuje da nije niti idilično.

Izvor: dnevni.ba/J. S.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar