Čović i Dodik zajedno na izborima!?

Čović i Dodik zajedno na izborima!?

U Mostaru je zakovan banjalučki dogovor – Dragan Čović Milorad Dodik zajedno su krenuli u konačnu ofenzivu za prekrajanje i preustroj BiH po njihovoj i mjeri stranaka čiji su šefovi.

Prije mjesec dana u Banjaluci su njih dvojica dogovorili da ubuduće ništa u Parlamentu BiH i Vijeću ministara neće biti usvojeno “ako nisu uvaženi stavovi iz Republike Srpske”. Prekjučer u Mostaru zaključili su da parlamentarna većina na državnoj razini ne postoji, da je pravosudni sistem nakaradan i da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ne funkcionira kako bi trebalo.

Veze i namjere

Ako je uopće moguće ostaviti po strani činjenicu da se HDZ koji je u koaliciji, makar i formalnoj, sa SDA-om, Savezom za promjene i SBB-om, time i u, makar formalnoj, parlamentarnoj većini, jasno je da pakt između Dodika i Čovića donosi novu političku oluju koja bi mnogo toga mogla zbrisati i izazvati ogromni cunami.

Prema nekim informacijama, istina neslužbenim, koje dolaze iz Mostara i Banja Luke, Dodik je Čoviću predložio, a ovaj prihvatio da HDZ i SNSD izađu zajedno na izbore u listopadu 2018. godine. To podrazumijeva da birači iz reda hrvatskog naroda u RS-u daju svoj glas kandidatu SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, ali i da se kandidati HDZ-a na izborima u Republici Srpskoj pojave na listama SNSD-a i da Čović odredi tko će biti budući hrvatski ministri u Vladi tog entiteta. Taj paket podrazumijeva i da HDZ pruži punu podršku kandidatu iz reda srpskog naroda prilikom izbora predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije u Parlamentu FBiH.

Kada se zna da u Republici Srpskoj živi tek 1,25 posto Hrvata, a u Federaciji 3,6 posto Srba može se učiniti, ali samo na prvi pogled da se radi o zanemarljivom broju birača, međutim oni bi mogli u konačnici itekako puno značiti.

Što je u svemu ovome interes Čovića i Dodika, odnosno tko može imati više koristi od banjalučko-mostarskog dogovora?

Čoviću Dodik pomaže da riješi ono što predsjednik HDZ-a proglašava “hrvatskim pitanjem” – daje glas za promjenu Izbornog zakona i uvođenje hrvatskog TV kanala na Javnom servisu. Dogovor podrazumijeva i nemiješanje HDZ-a i njegovih parlamentaraca i ministara u ono što radi Dodik i bilo kakva događanja u Republici Srpskoj. Naši izvori kažu da se u tom “sabiranju i oduzimanju” moraju uzeti u obzir i uglavnom za javnost nevidljive poslovne veze između dvojice predsjednika.

Bošnjački partner

S druge strane, Čović je, kako stvari stoje, potpuno otpisao Savez za promjene što Dodiku itekako odgovara kako bi se riješio bilo kakve konkurencije, tim prije što SDS ne posustaje u javnom dokazivanju kriminala i korupcije ogromnih razmjera u režiji predsjednika SNSD-a i Republike Srpske.

Osim toga, Dodik bi imao jaku zaštitu HDZ-a u svakom smislu koja mu je potrebna zbog činjenice da je na američkoj crnoj listi, ali i osobnog plana da na idućim izborima bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ili da ponovo preuzme dužnost premijera RS-a bez ograničenja mandata. Ne treba zaboraviti da je i Dragan Čović planirao da pobijedi na izborima 2018. i zadrži poziciju člana Predsjedništva BiH.

Uzgred, zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji su gromoglasno najavljivali, još nisu uputili u parlamentarnu proceduru. Kako se priča, Čović se baš i ne slaže s Dodikovim radikalnim rezovima i zahtjevom da pravosuđe pređe u nadležnost entiteta, a zapravo se radi o njegovom osobnom strahu od reakcije Njemačke ukoliko bi to prihvatio.

Ono što nije javno rečeno nakon prekjučerašnjeg mostarskog sastanka, ali jeste nakon banjalučkog jeste i njihov zajednički naum da formiraju koaliciju i većinu u Parlamentu BiH nakon sljedećih općih izbora po “svom šnitu i kroju”. U tome se i krije njihova “formula budućnosti Bosne i Hercegovine”.

SNSD i HDZ će određivati tko će biti njihov bošnjački partner u vlasti i o tome sam se dogovorio s Čovićem – kazao je Dodik u prije mjesec dana u Banjaluci u nazočnosti Čovića koji na to nije reagirao.

Odgovor SDA

Nikada se u BiH neće donijeti bilo kakva odluka bez bošnjačkog naroda i svih građana koji ovu zemlju osjećaju svojom. Bosanskohercegovačke patriote će predstavljati najjače političke stranke, a u tome je SDA nezaobilazna – bio je odgovor SDA na dogovor Dodika i Čovića i na toj poruci je sve stalo, bar za sada.

Dnevni list

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar