Čović i Izetbegović dogovorili zajednički nastup u RS-u, zaključili da oni “daju stabilnost BiH” i – da je ozračje dobro

Čović i Izetbegović dogovorili zajednički nastup u RS-u, zaključili da oni “daju stabilnost BiH” i – da je ozračje dobro

U Sarajevu bi 14. studenog trebao biti održan Kolegij oba doma PSBiH, na kojem će se razgovarati o formiranju Vijeća ministara BiH, dok će izmjene Izbornog zakona biti tema ekspertnih timova HDZ-a BiH i SDA, odlučeno je u Mostaru na sastanku izaslanstava tih stranaka.

Dogovoren je svojevrstan zajednički nastup dviju stranaka u pojedinim sredinama na predstojećim lokalnim izborima gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu (Republika Srpska). Ipak, i dalje je vidljivo da ima puno oprečnih stavova kada je riječ o putu naše zemlje u NATO i izmjenama izbornog zakonodavstva, izvješćuje FTV.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastali su se u četvrtak u Mostaru s izaslanstvima, te kazali kako su približili stavove i da će raditi na ubrzanju formiranja vlasti.

Nakon dvosatnog sastanka predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kazao kako su današnji razgovori u Mostar bili otvoreni i prijateljski.

 

Zahvalivši se izaslanstvu SDA na dolasku u sjedište HDZ-a BiH u Mostaru Čović ističe kako su današnji razgovori korak ka optimizmu. Ističe kako je otvoreno puno tema i kako su stavovi ovih stanaka uvelike približeni, te da “ima jako puno stvari oko kojih se trebaju dogovoriti”.

“Razgovarali smo o nekoliko tema, o kojima ćemo nastaviti razgovarati i ovaj i sljedeći tjedan još intenzivnije. Primarno je tema bila suradnja dvije stranke, kako bi se relaksirali odnosi i stvorili jedan drugačiji ambijent od onog koji imamo proteklih godina, i kad je u pitanju odnos između dva konstitutivna naroda u BiH, a osobito između dvije političke opcije”, kazao je Čović.

Naglasio je kako “želi da se to osjeti, ne samo na središnjoj razini, već po hijerarhiji unutar ustroja i SDA i HDZ-a”.

“Zajednički sadržatelj našli smo, da što prije uspostavimo vlast na razini BiH, ali uopće sve razine vlasti, da to što prije završimo. I mislim da ćemo u tom duhu razgovarati i sljedećeg tjedna u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na stol i naći rješenja”, kazao je Čović.

Zajednička želja obje stranke je da se što prije uspostavi vlast na razini BiH, jer kako Čović ističe, BiH još ima šanse za Euroatlantski put.

„U vrijeme predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom, u petom mjesecu, kada će opet biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BiH može biti u tom paketu. Jedina zapreka da budemo u tom paketu je upravo uspostava vlasti i definiranje planova koji definiraju našu europsku budućnost”, poručio je Čović.

Izrazivši zadovoljstvo zbog dobre atmosfere na današnjem sastanku u Mostaru predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ističe da se od sada nada učinkovitijoj suradnji.

„Mi smo dugo zajedno u koalicijama i ja mislim da zapravo ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH“, kazao je Izetbegović.

Ističe kako je bitno da su dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima, ne smije biti dovedeno u pitanje. Ističe kako unatoč krizi koja traje već godinu dana, “za sada rezultati rada vlada nisu loši”.

“SDA inzistira na tome da se pitanje formiranja parlamentarnih komisija ne dovodi u vezu sa konstituiranjem Vijeća ministara BiH, dok je HDZ stava da to nije moguće uraditi, s obzirom na postojeće političke odnose“, kaže Izetbegović.

Stavovi su različiti, kako ističe i kada je u pitanju ANP, jer SDA smatra da to mora biti uvjet za formiranje vlasti, dok HDZ BiH to ne smatra uvjetom.

Izetbegović naglašava kako je potrebno iznaći neki kompromis u ovoj godini, jer nijedna strana ne može uvjetovanjem postići svoj cilj.

Razgovaralo se i o Mostaru, o izmjenama Izbornog zakona, te su lideri ovih stanaka dali snažnu potporu županijskim Odborima stranaka da uspostave vlast na tim nivoima, a detaljni razgovori o uspostavi vlasti na višim razinama nastavit će se u glavnom gradu BiHsljedećeg tjedna i uključivanjem ekspertnih timova.

(Izvor: FTV/AA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar