Čović: Imamo plan A, B i C, ali bi bilo naivno da o tome govorimo

Čović: Imamo plan A, B i C, ali bi bilo naivno da o tome govorimo

Kako sada stvari stoje ništa od izmjena Izbornog zakona!

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas press-konferenciju i govorio o Izbornom zakonu i izmjenama koje je HDZ BiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Čovića su novinari upitali i koja su njegova očekivanja od Ustavnog suda u vezi apelacije Kluba Bošnjaka iz Doma naroda na izmjene i dopune Izbornog zakona.

Rekao je da je njegov stav da ako bude odluka u korist Bošnjaka da ipak imaju odluku Doma naroda.

“Podnešen je zahtjev, a ono na šta ne mogu utjecati je odluka Ustavnog suda. Ja bih volio da se donese odluka što prije i vjerujem da će biti donesena odluka da nije bio vitalni nacionani interes. Ja sam uvjeren da taj posao moramo završiti sa sadržajem koji smo mi predali. Čuo sam svakakvih komentara – da sam išao sa stavovima koji su ekstremno naglašeni, a ja mislim da je to minimum. Mi smo samo izmijenili dio kako izbjeći da jedan narod drugom bira predstavnike. Moraćemo mijenjati Ustav nakon 2018. godine i izbora. Siguran da ćemo iznaći rješenje”, kazao je te dodao:

“Naš stav je da predstavnici bošnjačkog naroda ne biraju predstavnike hrvatskog i obrnuto. Ne želimo podijeliti BiH, kako neki žele naglasiti, niti stvarati granice i ne želimo to da se kandidiraju samo kandidati sa većinski hrvatskim stanovništvom. Od opozicije to razumijem da gradi takvu atmosferu, ali s moje strane učiniću sve da ipak dođemo do rješenja u razumnom vremenu”.

O tome da li nam treba “Dejton 2” je rekao: “Siguran sam da postoje puno onih koji vjeruju da današnja vlast pokazuje da država ne može normalno funkcionirati. Ja mislim drugačije. Postoji jako puno arbitara u svijetu koji žele da organiziraju takve konferencije ali znam da se i na puno drugih mjesta slično razmišlja. Godinu i po dana je do izbora i neka pitanja moramo riješiti. Pitanje kandidatskog statusa ćemo sigurno riješiti, i kad je u pitanju NATO, ali kad je u pitanju unutarnji ustroj, bilo bi neprigodno da neko otvara ta pitanja. Nedostaje nam unutarnja stabilnost da donosimo zakone kako bi sve agende mogli izvršiti. Ne vjerujem da će biti ‘Dejton 2’, ali da ćemo iza izbora morati sjesti i da će se u to umiješati puno prijatelja iz vana i to je sasvim izvijesno, ali globalno će se stvari mijenjati u narednih 6 mjeseci. Ostao sam optimističan jer nemamo druge, moramo BiH sačuvati u mirnom ozračju”.

Govorio je i o pismu od evropskih parlamentara o javnom servisu.

“Dobivamo ta pisma jer takve probleme nismo sami mogli riješiti. Jedan od prijedloga u ime Kluba Hrvata je izmjena tog zakona. Ne smijemo dozvoliti dalje urušavanje ovog sustava i moramo očuvati javni RTV sustav, osobito sustav kad je upitanju BHRT”, istakao je član Predsjedništva BiH Čović.

O izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i da li postoje rezervni planovi, je rekao: “Očekujemo da ćemo dobiti nove izmjene da možemo u miru dočekati izbore. Bili bismo naivni kad ne bi imali plan B i C i još naivniji kad bi o tome govorili. Za mene su primarne pozicije hrvatskog naroda, njegova zaštita i zaštita BiH, a svi oni koji su zagovarali da jedan narod drugom bira predstavnika, sada su došli do Parlamenta”.

Na pitanje da li postoji minimum konsenzusa, s obzirom na činjenicu da odnosi sa SDA nisu na najboljoj razini je odgovorio: “Odnosi SDA i HDZ su u javnosti dovedeni do te mjere da možete izvući takav zaključak, ali on postoji i sad smo se usaglasili. Ivanić i Izetbegović i ja smo razgovarali o svim pitanjima, ali odnosi nisu na razini koja je nužna da bi vlast funkcionirala. No, nedopustivo bi bilo da nam EU pruži šansu a da je mi nismo u adekvatnom načinu riješili. Narednih 12 mjeseci treba raditi planove koje smo sami sebi stavili, a onda ostaviti nekoliko mjeseci za izbore 2018. Opterećeni smo kako će neko glasati za godinu i po dana i krajnje je vrijeme da se otrgnemo od toga”.

Izvor: Dnevni list

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar