Čović, Izetbegović i Radončić bez dogovora za Mostar

Čović, Izetbegović i Radončić bez dogovora za Mostar

Sarajevo.7.6. 2016- Trojica stranačkih čelnika nisu usuglasila moguće rješenje za deblokiranje izbornog procesa u Mostaru, ali su organizacije njihovih stranaka u tom gradu zadužene da u naredna dva-tri dana pokušaju usuglasiti osnovne principe.

To je novinarima kazao jedan od sudionika trilateralnog susreta koji je održan u utorak u Sarajevu u Predsjedništvu BiH, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, koji je razgovarao s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Radončić se nada rješenju do idući tjedan, a Dragan Čović nada se da će do četvrtka ovaj tjedan biti poznato u kojoj je mjeri rješenje usuglašeno.

Po Čovićevim riječima, ideja svih je da izbori u Mostaru trebaju biti održani 2. listopada, pa, kako on ističe, izmjenama Izbornog zakona treba pronaći rješenje.

Zajednički princip je da treba poštovati odluku Ustavnog suda BiH, rekao je.

”Procjena je da ima smisla nastaviti razgovore danas i sutra. Siguran sam da će izbori u Mostaru biti održani 2. listopada”, rekao je lider HDZ-a BiH.

Po riječima Fahrudina Radončića, tijekom današnjeg sastanka razgovaralo se vrlo ozbiljno i detaljno, ali nažalost bez definitivnog dogovora.

Iz OHR-a su uoči sastanka poručili da je obaveza na liderima stranaka napraviti dodatni napor i dogovore glede Mostar.

-“Od izuzetnog je značaja da se lokalni izbori konačno održe u Mostaru i da građani Mostara napokon dobiju ista prava kao i građani u svim drugim dijelovima zemlje. Rješenje za Mostar treba biti u skladu s odlukom Suda i pravno utemeljeno, ali na način da se njime ne dijeli grad-kazali su iz Uredu visokog predstavnika.

Kako su naveli, političke stranke imaju obavezu da provedu odluku Suda BiH iz 2010. godine.

-Stranke moraju nastaviti s razgovorima i napraviti dodatni napor da postignu dogovor kojim će riješiti pitanje Mostara, s obzirom da pronalaženje rješenja jednostavno ostaje njihova obaveza-istaknuli su iz OHR-a.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar