Čović kaže da je sve u rukama “Sarajeva” i da je prvi korak bošnjačka Federacija ali i da imaju i daljnji planovi

Čović kaže da je sve u rukama “Sarajeva” i da je prvi korak bošnjačka Federacija ali i da imaju i daljnji planovi

“Vjerujem da s te strane jedino rješenje koje mi možemo tražiti je isključivo izmjena Izbornog zakona oko tri pitanja, a sva su vezana za odluku Ustavnog suda i u prošlogodišnjoj i u onoj prije deset godina”, kaže Čović u intervjuu za RTS.
”Sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranaka”, rekao je lider HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović dodavši kako je za izmjene Izbornog zakona ostalo vrlo malo vremena – 30 dana kada će Središnje izborno povjerenstvo proglasiti izbore, za početak, za prvu nedjelju u desetom mjesecu ove godine. “To znači da ako želimo imati politički odnos i odgovornost prema ovom problemu onda ćemo to i riješiti”, rekao je Čović za RTS, prenosi Bljesak.info.

Prema njegovim riječima, bošnjačke stranke okupljene zajedno sa SAD i šefom Delegacije EU u BiH Larsom-Gunarom Wigemarkom izgradili su jedno stajalište da je ovo šansa za mnogo snažniju promjenu odnosa. “Kada je Dayton u pitanju, to je veliki otklon Daytona. To nije želja da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju naroda, to je potreba koje se javlja već duže vreme u Sarajevu, da se od BiH gradi građanska država”, rekao je Čović.

Kaže kako bi prvi korak bio Federacija gdje bi postala dominantno bošnjačka, a onda imaju i dalje planove, što je neostvarivo, što se njega tiče. “Vjerujem da s te strane jedino rješenje koje mi možemo tražiti je isključivo izmjena Izbornog zakona oko tri pitanja, a sva su vezana za odluku Ustavnog suda i u prošlogodišnjoj i u onoj prije deset godina”, kaže Čović. Naveo je kako se članovi Predsjedništva BiH moraju birati na principu da jedan narod drugom ne bira predstavnike. “To je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, to mora biti u klubu naroda, kod Hrvata, kod Bošnjaka, kod Srba, nikako mogućnost da nam Bošnjaci kao brojni narod biraju klubove i u klubu Srba i u klubu Hrvata, ali isto tako i grad Mostar”, rekao je Čović.

Čović je rekao kako će u Mostaru razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati gospodarsku suradnju. Čović je rekao za RTS da pitanje granica Srbije i BiH postaje strateško pitanje BiH i treba ga okončati, jer bi uvelike pomoglo i BiH, a i Srbiji.

“Razgovarat će se o svim temama koje su ostale nedovršene usprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rješavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati gospodarsku suradnju. Tržišna razmjena se može evidentno dignuti u oba smjera”, rekao je Čović. Naveo je kako očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

“Velika zahvalnost Vučiću koji je prošle godine prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih sajamskih manifestacija općeg tipa u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje sudjeluju”, rekao je Čović.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar