Čović i Puljić: Položaj Hrvata-katolika u BiH izuzetno je loš

Čović i Puljić: Položaj Hrvata-katolika u BiH izuzetno je loš

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je  u Sarajevu s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem o položaju Hrvata-katolika u BiH, kako na pastoralno-vjerskom tako i na političkom planu.

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH saopćeno je da su se sugovornici složili da je, ukupno gledajući, položaj Hrvata-katolika izuzetno loš u institucionalno-političkom i društvenom smislu.

Kako je navedeno, nedovoljan nivo ustavne, pravne i političke sigurnosti produbljuje neravnopravnost i na svim drugim poljima, naročito u pogledu uključenosti i pristupa vitalnim društvenim procesima.

Sve to ukazuje na rastuću potrebu jačanja zajedništva između Hrvata-katolika, kao i suradnje između svih vjerskih, društvenih, političkih i intelektualnih sastavnica. U tom smislu posebno je naglašena pozitivna uloga Hrvatskog narodnog sabora, kao institucije koja sve više dobiva na značaju u ukupnom društveno-političkom životu BiH i koja predstavlja sveobuhvatan i vjerodostojan izraz potreba i interesa hrvatskog naroda u BiH.

Pri tome posebno ohrabruje proces političkog profiliranja Hrvatskog narodnog sabora kao institucije koja artikulira i štiti nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH, koji, na osnovu ustavne odredbe o konstitutivnosti, polaže neotuđivo pravo na vlastiti subjektivitet, suverenost, učestvovanje i ravnopravno odlučivanje.

Sa žaljenjem je konstatirano kako država BiH ni gotovo 22 godine nakon rata nije u stanju podjednako zaštititi sve svoje konstitutivne narode.

Stoga je sasvim jasno da su u BiH nužne promjene, rečeno je, koje promiču pravičan ustroj, institucionalnu arhitekturu i odnose zasnovane na jednakosti građana i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Ocijenjeno je da su stoga nužne institucionalno-zakonske korekcije koje će isključiti mogućnost da neko drugi odlučuje uime Hrvata, a to znači da se zakonski moraju onemogućiti manipulacije u procesu izbora političkih predstavnika Hrvata, a potom i u procesu formiranja vlasti na svim nivoima, piše između ostalog je u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar