Čović zatražio načelnike u Jajcu, Busovači i Novom Travniku, dok mu opasno ‘visi’ Vitez

Čović zatražio načelnike u Jajcu, Busovači i Novom Travniku, dok mu opasno ‘visi’ Vitez

‘Stolni grad’ Hrvata Središnje Bosne, Travnik, duboka je rana u koju po potrebi bestidno dodaju malo soli baš oni koji su Andrićev rodni grad morali staviti u vrh prioriteta svog političkog djelovanja. Nikola Lovrinović je nekada bio zamjenik predsjednika HDZ-a i nikada nije predložio niti zatražio da se Travnik stavi u ravan s Mostarom. Što je pozadina Čovićeve zadaće Ćavari, Šimunoviću i Duji?

U najjačoj hrvatskoj stranci HDZ BiH već je itekako radno i živo, a pouzdani insajderi Dnevnog lista u stožernoj stranci otkrivaju neke kontradiktorne silnice adresirane na neke općine u Središnjoj Bosni u godini održavanja lokalnih izbora.

Prvo je državni zastupnik i nekadašnji zamjenik šefa HDZ-a BiH Nikola Lovrinović uzdramo ‘svoj’ ranjivi politički prostor, a napose rodni grad porukom kako će se, po cijenu isključenja iz HDZ-a BiH, založiti da Travnik ima jednak status kao i Mostar u svim budućim pregovorima oko izbornih pravila u gradu na Neretvi.

Slučaj Travnik

-Ja dolazim iz središnje Bosne, iz Travnika. I kažem, ukoliko se dogovori da pozicija koju ima Mostar ne bude i za Travnik ja neću dići ruku za to. Travnik mora imati, da ne kažem i drugi gradovi u kojima je 1991. godine bilo preko 30 posto Hrvata, istu poziciju kao i Mostar. Da ne govorim o Bugojnu i Zenici. Ne budu li ista prava u Travniku, kao što će imati neki drugi u Mostaru, ja neće dići ruku za to i može me moja stranka isključiti iz svojih redova. Dakle, što je to Mostar drugačiji od Travnika ili Zenice, svojom je ‘prijetnjom’ sve zabezeknuo popularni  ‘barabica’.

Iz njegove stranke do sada nije bilo komentara. Međutim, u Travniku i Lašvanskoj dolini je Lovrinovićev  istup dominanto  izazvao gađenje, a nešto blaže  oprez.  Malo tko vjeruje u njegovu dosljednost i vjerodostojnost i opća je prosudba da je Nikola Lovrinović  spomenuo Travnik  čisto iz dnevnog političkog kalkulantstva  i da nije iskren kada takvo nešto najavljuje.

Njegova ratna i politička povijest naprosto ne  dopuštaju da mu se vjeruje.  Mrvicu nekakve nade,  pa i iluzije,  ostavlja  činjenica  da je Lovrinović  u HDZ BIH trenutno samo puki član kojeg je stožernik davno prekrižio  crvenim flomasterom, a pravu stranačku kalvariju je doživio prije nekoliko mjeseci na unutarstranačkim izborima u Novom Travniku gdje više nije član niti  općinskog odbora.

On jedino crpi političku snagu u Parlamentu BiH, ali njegov glas ne može bitnije utjecati na odluke i donijeti nešto dobrog za rodni Travnik.  Napokon bi mogao pokazati samo korektnost i barem na koncu političke karijere, koja je vjerojatno zauvijek zapečaćena, osvjetlati obraz.

Kako vjerovati čovjeku koji je nekada bio drugi čovjek najjače hrvatske stranke i nikada nije progovorio ništa na temu Travnika, a kamoli da je na stranačkim tijelima potencirao  otvaranje tog osjetljivog pitanja i zauzimanje čvrstoga stajališta. Dapače, Lovrinović  je, nakon što je među zadnjim Hrvatima nakon rata napustio Travnik, svoj politički rulet zaigrao preko stranačkih lista  u Novom Travniku.

Lukavi Čović je maksimalno iskoristio lojalnog zamjenik , a onda ga očigledno poslao  u političku povijest.  ‘Stolni grad’ Hrvata Središnje Bosne je bolna rana u koju po potrebi bestidno dosipaju sol članovi stožerne stranke, a na koncu ga svi izdaju.

Kako sačuvati Vitez?

Nije samo Travnik u pitanju, čudan je odnos  i prema nekim drugim sredinama. Sve glasine i strahovi ozbiljnih ljudi iz Lašvanske doline koji ovih dana dopiru do javnosti, ukazuju da  Vitez   opasno ‘visi’ i da se sve snage moraju okupiti  da ulože nadljudske  napore i pamet i sačuvaju načelničku poziciju.

Dnevni list doznaje  eksluzivno  kako glavnog stožernika Dragana Čovića  još toliko ne mori crni izborni oblak iznad  Viteza, ali je zato na jednoj od sjednica stranačkog Predsjedništva  zatražio od suradnika iz Središnje Bosne da se pod svaku cijenu povrate načelničke pozicije u Novom Travniku, Busovači i Jajcu.

Ta je zadaća prilično euforično prihvaćena među Čovićevim idolopoklonicima. Međutim, ozbiljni poznavatelji stanja u Središnjoj Bosni takav su zahtijev lidera HDZ-a BiH ocijenili kao neozbiljan potez.  Naime, načelnici u Novom Travniku, Busovači i Jajcu se nisu mogli izabrati niti u vremenima kada su te sredine bile prenapučene Hrvatima, pa se postavlja pitanje kako  dobiti čelne pozicije u tim općinama koje iza radnog vremena izgledaju demografski sablasno.

U pojedinim krugovima u Središnjoj Bosni sumnjaju na plan Dragana Čovića koji, navodno, neizvodivim zahtijevima želi dobiti povod  na sa scene makne Marinka Čavaru iz Busovače , Jozu Šimunovića iz Jajca i Stjepana Duju iz Novog Travnika.

Vrijeme i općinski izbori će ponuditi sve odgovore na brojna pitanja. Jedno je neupitno, lokalni izbori su za Hrvate u Središnjoj Bosni prevažni, ali i u Žepču gdje je sve otvoreno iz istih razloga, i opravdana je bojazan da nakon listopada  više ništa neće biti isto.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing