COVID putovnice do kraja srpnja, ne priznaju se sva cjepiva

COVID putovnice do kraja srpnja, ne priznaju se sva cjepiva

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontaktiralo je predstavnike više institucija i počelo s pripremom plana za izdavanje “covid” putovnica građanima BiH, koji se očekuju najkasnije do kraja srpnja, potvrđeno je iz ovog ministarstva.
Iz ministarstva navode da konkretniji koraci nisu mogli biti napravljeni sve dok EU nije usvojila detalje i jasne smjernice za korištenje ovog certifikata, što je učinjeno u četvrtak, 20. svibnja. Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić rekao je za Glas Srpske da ne može precizirati datum, ali bi izdavanje ovih certifikata moglo početi najkasnije do kraja srpnja, prenosi Srna.
“To ovisi i od procesa imunizacije, koji ne teče u BiH kao u nekim drugim državama u Europi. Od brzine cjepljenja ovisi stvaranje baze, da bismo imali konkretnije činjenice i da bismo lakše proveli izdavanje ovog certifikata. Vjerujem da će i sam proces imunizacije biti ubrzan i da će svi građani moći slobodno putovati“, rekao je Ilić.
Dodaje kako se ovom pitanju pristupilo ozbiljno, jer će ovaj dokument biti važna osnova za daljnji tijek otvaranja država, putovanja i gospodarstvo u narednom razdoblju
“Covid” puitovnice trebale bi biti spremne najkasnije do kraja srpnja, priopćeno je u četvrtak u Bruxellesu, a u njemu će se moći bilježiti dokazi o cjepljenju, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna europska iskaznica imat će kod koji teško može biti krivotvoren. Još se lome koplja koja cjepiva se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo one koje je odobrila Europska agencija za lijekove, ali države članice mogu same prihvatiti i druga cjepiva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar