Čovjek koji je napravio zločin sjedi doma i razgovara s tužiteljicom!

Čovjek koji je napravio zločin sjedi doma i razgovara s tužiteljicom!

Jučer je na lokalitetu Rostova kraj Bugojna krenulo iskopavanje terena na kojem su prema navodima tajnog svjedoka zakopani posmrtni ostaci dvadesetak Hrvata iz Bugojna, nestalih u ratnim sukobima Armije BiH i HVO-a tijekom devedesetih godina.

Ekshumacijom rukovodi Tužiteljstvo BiH, a glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić potvrdila je kako se pretpostavlja da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci žrtava.

Kvar na bageru

Ipak, tijekom jučerašnjeg dana, do zatvaranja današnjeg izdanja Dnevnog lista, posmrtni ostaci na spomenutoj lokaciji nisu pronađeni, a iskopavanje je prekinuto oko 14 sati zbog kvara na bageru i trebalo bi biti nastavljeno danas.
Tužiteljica Tužiteljstva BiH Slavica Terzić kazala je novinarima kako će potraga biti nastavljena ukoliko kvar bude popravljen, dok će u suprotnom biti nastavljena tek u ponedjeljak. To je razočaralo i razljutilo okupljene članove obitelji nestalih Bugojanaca, koje su izrazile nezadovoljstvo dinamikom ekshumacije. Među njima je Dijana Strujić koja godinama traga za suprugom.

– Sve vrijeme dok smo bili na mjestu gdje se vrši potraga tužiteljica je telefonski razgovarala s čovjekom koji je navodno priznao gdje je zakopano 20 tijela. Ne mogu shvatiti kako čovjek koji je napravio zločin sjedi doma i razgovara s tužiteljicom, umjesto da bude s lisicama doveden na lice mjesta da pokaže gdje treba kopati, kazala je Strujić novinarima.

Napomenula je i kako je nezadovoljna činjenicom da je potraga zaustavljena zbog kvara bagera.

– Zar nema još bagera? Nevjerojatno je da su jedan poslali na mjesto gdje je navodno zakopano 20 tijela, naglasila je Strujić.

Nada u kraj agonije

Izrazi lica okupljenih članova obitelji pokazivali su nadu da će konačno saznati što se dogodilo s njihovim najmilijima, ali i suzdržanost s obzirom da ovo nije prvi put da se javi neki ‘tajni svjedok’ koji tvrdi da zna gdje su zakopani nestali Hrvati.

Neki od članova obitelji nestalih već su desetak puta bili na različitim lokacijama, ali zasada bezuspješno. Već 22 godine oni čekaju saznanje o sudbini članova svojih obitelji. Jučer se tijekom iskopavanja čuo samo zvuk bagera, dok je među okupljenim vladala tišina jasno odajući muku kroz koju prolaze već godinama.

Podsjećamo, nakon rata ostala je nepoznata sudbina više od dvadeset bugojanskih Hrvata, a u javnosti se nedavno pojavila informacija o svjedoku pokajniku koji je, navodno, istražiteljima pokazao na kojem su mjestu ukopani posmrtni ostaci zarobljenika. Kako saznajemo, na trag je naišao jedan lokalni svećenik koji je potom pokrenuo čitavu stvar.

Logori

U dosadašnjim potragama za tijelima ubijenih Hrvata u Bugojnu, otkrivene su šokantne pojedinosti od toga da su kosti zarobljenih, a kasnije ubijenih Hrvata u nekoliko navrata lomljene i spaljivanje, ubacivane čak i u septičke jame ili bojene u zeleno kako bi se pokušao prikriti zločin i onemogućiti da se DNK metodom otkrije tko je među ubijenim osobama. U logoru stadiona Iskra, u neljudskim uvjetima 294 Hrvata provela su čak osam mjeseci, dok su u gradu od banke do Gimnazije bila raspoređena druga manja mučilišta.

Lažni svjedok tražio mobitel za informacije

Mnogo puta dosada javljali su se lažni svjedoci koji su tvrdili da znaju istinu o nestalim bugojanskim Hrvatima. Našoj redakciji jedan takav javio se još prije sedam godina ponudivši CD za koji je tvrdio da sadrži snimke smaknuća osoba iz Bugojna i okolice kojima i danas nema traga. Zauzvrat nije tražio novčanu korist već obični mobilni telefon. Tvrdio je da mu je CD dao pokojni brat na samrti, jer nije mogao podnijeti da umre i ne ispriča istinu o nestalim Bugojancima. Prema riječima svjedoka, njegov brat je bio službeni snimatelj vojske Armije BiH i bio je zadužen da zabilježi sve što se ratnih godina događalo pa je tako na jednom CD-u zabilježio i zločin nad bugojanskom skupinom. Premda se njegova priča činila pomalo neuvjerljivom ipak nismo mogli ignorirati dobivene informacije i odlučili smo preuzeti CD. No, nakon što smo ‘svjedoku’ dali mobilni telefon ustanovili smo da nam je dostavio prazan CD. Kasnije ga je pravda stigla jer je na području Zenice vrlo brzo uhićen zbog pokušaja prevare.

dnevni-list

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar