Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u

Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u

Ministri vanjskih poslova NATO saveza na sastanku u Bruxellesu pozvali su  Crnu Goru da postane 29. članica NATO-a. Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, čestitao je Crnoj Gori i kazao kako je ovo početak jednog divnog savezništva.

Očekuje se da bi oko godinu dana trebalo do punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. Prije točno devet godina Crna Gora dobila je poziv da pristupi Partnerstvu za mir. Uoči današnjeg poziva u Podgorici tvrde da bi ovaj NATO-ov potez  trebao smiriti napetosti koje su u posljednje vrijeme eskalirale u zemlji.

Ministri vanjskih poslova NATO saveza na dvodnevnom summitu pred mnogim su problemima. Oni strateški i sigurnosni svima poznati – sukobi diljem svijeta, pogotovo oni u Afganistanu, Iraku i Siriji, ali i povećani oblici radikalizma i terorizma s kojima se bori cijeli svijet – postavljaju nove standarde sučeljavanja s njima.

Sadašnjih 28 članica Saveza uskoro bi trebale dobiti i pomoć nove članice.

Dobro informirani krugovi tvrde, sve je dogovoreno, riječ je samo o diplomatskom protokolu. Forma se mora poštovati. No u Podgorici slavlje samo što nije počelo.

Kada Podgorica i dobije pozivnicu, tek počinje pravi proces, a on se sastoji od dva kruga. Nakon završetka pristupnih pregovora, Podgorica šalje pismo namjere u kojem obećava dovršetak potrebnih reformi. Tek tada slijedi ratifikacija svih članica NATO-saveza.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar