Crnogorci podigli spomen ploču Puniši Račiću, ubojici Stjepana Radića

Crnogorci podigli spomen ploču Puniši Račiću, ubojici Stjepana Radića

HSS je u četvrtak od hrvatske Vlade zatražio da hitno uputi najoštriju prosvjednu notu Vladi Crne Gore.

Stanovnici crnogorskog mjesta Slatina jučerašnji pravoslavni blagdan – Petrovdan obilježili su postavljajući spomen ploču Puniši Račiću, što je izazvalo zgražanje u Hrvatskoj. Račić je kao srpski radikal i zagovornik velikosrpske politike u beogradskoj Narodnoj skupštini 1928. iz pištolja pucao u zastupnike iz redova Hrvatske seljačke stranke (HSS) – Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Grandžu i Ivu Pernara.

Na licu mjesta ubio je Pavla Radića i Đuru Basaričeka, dok je Stjepan Radić umro kasnije od posljedica ranjavanja, navodi Hina. Spomen ploča u selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, “znamenitom narodnom poslaniku Puniši Račiću”. Lokalni mediji objavili su da je na imanju rodne kuće Puniše Račića, gdje je spomen ploča postavljena, u četvrtak bilo oko tristotinjak ljudi. HSS je u četvrtak od hrvatske Vlade zatražio da hitno uputi najoštriju prosvjednu notu Vladi Crne Gore.

Iz HSS-a napominju da je Hrvatski sabor 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine. Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore također je osudilo otkrivanje spomenika Račiću te je od crnogorskih vlasti zatražilo da se u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen-obilježjima. “Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10 Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić”, navodi se u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar