Crveni križ dostavio pomoć ugroženima u Općinu Domaljevac

U utorak, 20. 5. 2014. godine, dostavljena humanitarna pomoć u općinu Domaljevac – Šamac, koju su za pomoć stradalima u poplavama donirali građani naše općine. Prijevoz robe organizirali su Crveni križ Prozor Rama i općina Prozor Rama. Bila je to prilika da se uživo vidi situacija na terenu od Žepča, Maglaja, Doboja, Šamca, Domaljevca. 


U jutarnjim satima posjetili smo Maglaj u kojemu smo zatekli prizore koji nikako ne ostavljaju ravnodušnim.

Rijeka Bosna je iza sebe ostavila pustoš, uništene domove, oštećene putne pravce, imovinu i ljudske žrtve ,prekid struje, telefona. Građani su na ulicama sa maskama na licu i pokušavaju nadljudskim naporima dovesti život u red.
Na putu za Doboj zbog klizišta u prekidu je magistralna cesta te se promet preusmjerava obilaznim cestama. U Šamcu je situacija također kritična te smo preusmjereni na cestu preko Gradačca za Domaljevac.


U ovom području štetu nemjerljivih i dosad nezabilježenih razmjera nanijele su rijeke Sava i Bosna. Prizori koje smo zatekli u Domaljevcu ne ostavljaju ravnodušnim. Crveni križ Domaljevca jako dobro je organiziran, volonteri rade 24 sata dnevno. Tajnik CK Domaljevac- Šamac Miron Dujmenović kazao je kako se ovakva katastrofa ne pamti. „Preživljavamo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Bolesnike smo smjestili u prihvatni centar u Orašju, u Domaljevcu imamo prihvatni centar za stotinjak ljudi dok ostali spavaju u autima, kamionima, prikolicama, jedni se čamcima prevoze do svojih domova na katove koji nisu poplavljeni . Voda se lagano povlači,problem nam stvaraju podzemne vode koje nadiru", -kazao je Dujmenović.
 

 „Svi su evakuirani, nemamo žrtava, dvije osobe se vode kao nestale. Što se tiče sadašnjih potreba stanovništva, najpotrebnije su nam higijenske potrepštine, rukavice, čizme. Bojimo se zaraznih bolesti, živimo na vodi, temperatura zraka je velika što će dodatno otežati život u narednim danima, -kazao je u izjavi za Radio Ramu tajnik CK Miron Dujmenović.
U CK Prozor Rama i dalje se prikuplja pomoć za nastradale u poplavama. Najpotrebniji su voda i higijenske potrepštine. Za nekoliko dana još jedna pošiljka bit će upućena u poplavom pogođena područja. 

Rama i Ramljaci ponovno su pokazali kako imaju veliko srce i razumijevanje za potrebne. 

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli!
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar