• Crveni križ općine Prozor-Rama održao sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu
  • Crveni križ općine Prozor-Rama održao sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu
  • Crveni križ općine Prozor-Rama održao sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu
  • Crveni križ općine Prozor-Rama održao sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu

Crveni križ općine Prozor-Rama održao sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu

Crveni križ općine Prozor-Rama održao je sjednicu Predsjedništva i Izvještajnu skupštinu koja se odnosila na rad Crvenog križa za period od 01.1. 2021. do 31.12. 2021. godine.

U spomenutom periodu odrađene su sljedeće aktivnosti:

1.) Podjela paketa povodom blagdana Uskrsa za naše korisnike( socijalno-ugrožena kategorija). Pakete sa hranom i higijenom smo podijelili zahvaljujući općini Prozor-Rama koji su donirali potrebna sredstva.

2.) Prošle godine smo od udruge Pomozi.ba koja djeluje na području cijele BiH dobili donaciju u vidu prehrambenih paketa. Dostavljeno je 85 paketa hrane i higijene, što je ukupno iznosilo 5 tona hrane.

3.) Od Crvenog križa FBiH dobili smo donaciju od:
– 13 paketa hrane i higijene
– 330 komada pelena za odrasle

4.) Od Crvenog polumjeseca Turske, a posredstvom Crvenog križa HNŽ dobili smo donaciju:

– 28 paketa hrane
– 8 paketa higijene
– 660 komada pelena za odrasle

5.) Organizacija Lot iz Jablanice donirala je Crvenom križu naše općine 20 prehrambenih paketa za naše korisnike.

6.) Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je povodom Ramazanskog Bajrama doniralo pakete sa hranom i higijenom. Donacija od:

– 15 paketa hrane
– 15 paketa higijene
– 15 vreća brašna( vreće od 25 kg.)

7.) Uprava za prognanike i izbjeglice HNK/Ž u prošloj godini donirala nam je:

– 20 paketa hrane
– 20 paketa higijene
– 50 vreća brašna( vreće od 10 kg.)

8.) Od promocije knjige Općine Prozor-Rama, koja se održala u kino dvorani, sakupljena su novčana sredstva u iznosu od 1.400,00 KM. Prikupljena sredstva su naravno utrošena za nabavku prehrambenih paketa za naše korisnike.

9.) Kao odgovor na projekt koji smo uputili prema Ministarstvu rada, zdravstva i socijalne skrbi HNK/Ž odobreno nam je ukupno 3.500,00 KM. Znači radi se o dva projekta, jedan u iznosu od 2.000,00KM i drugi u iznosu od 1.500,00 KM.

Novčana sredstva od oba projekta bila su usmjerena na kupovinu pelena za odrasle.

10.) Donacija u iznosu od 1000 eura- zahvaljujući gos. Davoru Drežnjaku od doniranih novčanih sredstava napravljeni su i podjeljeni paketi za Božić 2021 god.

11.) Gos. Branko Tijan je donirao također novčana sredstva u iznosu od 3.000,00 franaka za naše korisnike.

Osim redovne podjele prehrambenih paketa( Uskrs,Ramazanski Bajram, Kurban Bajram, Božić, Nedjelja/tjedan Crvenog križa, Tjedan solidarnosti) distribuirana je dostava hrane, higijene i lijekova i po pozivima. Uposleni u CK zajedno sa volonterima su obilazili osobe koje su bile u izolaciji zbog Coronavirusa i dostavljali lijekove i hranu.

U navedenom periodu podijeljeno je:

⦁ Paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama – 572 kom.

⦁ Pelena za odrasle – 3.500 komada

⦁ Odjeće i obuće – 1000 kg

“Osim ovoga imali smo još dodatne distribucije hrane, lijekova i ostalih potrepština za osobe starije životne dobi, invalidne osobe i osobe koje nisu bile u mogućnosti doći do prostorija Crvenog križa. Takvih poziva je bilo 45. To znači da smo u prošloj godini podijelili paketa u vrijednosti 16.992,00 KM”, kažu iz Crvenog križa općine Prozor-Rama.

Donatori koji su se pobrinuli da donacije završe u CK općine Prozor-Rama:

⦁ Općina Prozor- Rama
⦁ Društvo Crvenog križa BiH
⦁ Crveni križ FBiH
⦁ Crveni križ NNŽ/K
⦁ Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
⦁ Federalna uprava civilne zaštite
⦁ Lot Jablanica
⦁ Uprava za prognanike i izbjeglice HNŽ/K
⦁ Pomozi.ba udruga
⦁ MZ Ustirama
⦁ Branko Tijan
⦁ Ljuban Anić
⦁ Davor Drežnjak
⦁ Josip Babić
⦁ Donacije( CORONA) za potrebe Crvenog križa i građane naše općine:

⦁ Crveni križ FBiH: zaštitne maske- 440 kom.
dezinfekciona sredstva- 53 kom.
gel za ruke- 26 kom.

⦁ Posredstvom gosp. Branka Tijana iz Švicarske dobili smo donaciju:
– Ortopedska pomagala:
– Inv. kolica
– Inv. hodalica
– Stolica za nuždu

⦁ Mjesna zajednica “Ustirama” je prošle godine kao i prethodnih godina donirala Crvenom križu vrijednu donaciju za podjelu našim korisnicima pred Božićne blagdane. Donirano je prehrambenih artikala u vrijednosti cca. 1.500,00 KM, te obuća, odjeća i higijenske potrepštine.

⦁ Od Ane Franjić, Antonije Tadić, Marije Tadić i Katarine Franjić za 2 obitelji smo dobili donaciju u vidu paketa sa hranom i higijenom.

⦁ Gosp. Josip Babić je za potrebe naših korisnika donirao 70 kg. krumpira.

⦁ Gosp. Ljuban Anić je donirao iznos od 100,00 KM za naše korisnike.

⦁ Posredstvom Općine Prozor-Rama i Crvenog križa, obnovljena je kuća obitelji Banušić sa Šćita.

⦁ Također organizirana je akcija prikupljanja pomoći Petrinji i Glini koje je pogodio razorni potres. Prikupljena sredstva utrošena su za obnovu kuće obitelji Bazina. Za Ivicu Bazinu sa suprugom i troje djece uplaćeno je 7.000,00 KM.

“Htio bih zahvaliti, na prvom mjestu, Općini Prozor-Rama na čelu s načelnikom dr.Jozom Ivančevićem, koji podržava naš rad. Velika zahvala i svim donatorima koji pomažu Crveni križ općine Prozor-Rama, kao i volonterima te dobrovoljnim darovateljima krvi”, kazao je Daniel Tučić, tajnik Crvenog križa.

U navedenom vremenskom periodu podijeljen je i određen broj ortopedskih pomagala i to:

⦁ Invalidska kolica- 5 kom.
⦁ Hodalica – 19 kom.
⦁ Inv. Štake – 16 pari štaka.
⦁ Bolnički krevet – 18 kom.
⦁ Stolica za nuždu- 3 kom.
⦁ Inv. Štapovi – 2
⦁ Podmetači za bolničke krevete – 100 kom.
⦁ Hig. ulošci- 60 kom
⦁ Vrećice za kateter – 25 kom.
⦁ Kateteri- 40 kom.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi:

U 2021 godini odrađeno je 5 akcija DDK, od toga su 4 bile redovne i 1 vanredna. U ovih 5 akcija odazvalo se ukupno 388 osoba, a prikupljeno je 280 doza krvi.

Osim ovih prikupljenih doza u redovnim akcijama, prikupljeno je još 34 doza po pozivu i obiteljskom darivanju. Tako da su stanovnici općine Prozor-Rama u prošloj godini ukupno darovali 314 doza krvi.

Program prve pomoći

Predavanje i polaganje prve pomoći za vozače obavlja se srijedom i subotom. U prošloj godini imali smo 165 kandidata.

Tradicionalna obilježavanja dana Crvenog križa:

Svake godine uposleni i volonteri Crvenog križa diljem svijeta obilježavaju važne datume vezane za tradicionalna obilježavanja dana Crvenog križa. Godina 2021 bila je također velikim dijelom obilježena Coronom, ali su volonteri zajedno sa uposlenicima CK uspjeli odraditi dio promocije na terenu. Pa su se tako obilježili:

⦁ Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze pod sloganom“ Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu“ , kako bi se podigla svijest stanovništva o tome da je tuberkuloza još uvijek jedna od vodećih zdravstvenih problema. Tim povodom volonteri su odradili promociju na terenu, dijelili promo materijal, promo markice i sl.

⦁ Od 08.5 – 15.5. obilježava se nedjelja/ tjedan Crvenog križa, a 08.05. se obilježava Svjetski dan Crvenog križa. U tom periodu održana je jedna akcija Dobrovoljnog darivanja krvi, podjela edukativnog materijala, online edukacija o CK (prisutan bio i Pero Kovačević zastupnik u Skupštini Crvenog križa FBiH), promo markice po obrazovnim ustanovama kao i podjela prehrambenih paketa za naše korisnike( socijalno-ugrožena kategorija).

⦁ 28.08. 2021 god. Na Vlašiću su održani 12. Federalni susreti dobrovoljnih darovatelja krvi. Na ovoj svečanoj dodjeli prisustvovao je i prozorski imam Nihad efendija Ahmetović te dobio srebrnu plaketu za 50 puta darovanu krv.

⦁ 05.12. svake godine obilježava se međunarodni dan volontera Crvenog križa. Prigodna svečanost povodom navedenog dana održana je u Tuzli, gdje je među mnoštvom volontera iz cijele BiH, a volonterka CK općine Prozor-Rama, Katarina Bošnjak, proglašena je “Volonterom godine”.

“Priznanje koje je dobila govori o tome koliko su naši volonteri prepoznati po svom radu u cijeloj regiji”, poručuju iz Crvenog kiža.

⦁ Za obilježavanje nedjelje/ tjedna Solidarnosti koji se održava od 25.10- 31.10, vršena je podjela paketa sa hranom i higijenom za njihove korisnike. Uz to su se obavljali razgovori o potrebama istih.

Mladi i Crveni križ

Aktivnosti koje su zabilježene u ovom programu:

⦁ Učešće mladih na obilježavanju svih tradicionalnih aktivnosti( Međunarodnog dana Crvenog križa, N/T Crvenog križa, Dana mladih, Dana volontera, N/T borbe protiv TB, N/T solidarnosti i dr. aktivnosti). Posebna pohvala za prošlu godinu ide upravo volonterima Crvenog križa koji su neumorno radili i bili na raspolaganju u svako doba.

⦁ Prošle godine, tačnije 13.10.2021god. u Neumu je održana vježba službe zaštite i spašavanja. Ovu vježbu je organizirao CK Federacije BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa. Organizaciju CK općine Prozor-Rama predstavljale su tri volonterke: Katarina Bošnjak, Ivona Uložnik i Martina Dragić koje su pokazale izuzetnu spretnost i dobile sve pohvale za urađenu vježbu.

⦁ Projekt pod nazivom „ Promocija humanih vrijednosti“ u organizaciji CK Federacije BiH održan je na Jahorini u trajanju od četiri dana. U tom projektu također su učestvovali i volonteri CK općine Prozor-Rama, točnije četiri volonterke.

⦁ Festival sporta općine Prozor-Rama održan 30.7. 2021god. pod pokroviteljstvom Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama, održan ispred Osnovne škole bio je povod da se održi pokazna vježba pružanja prve pomoći.

Uz pomoć dr. Borisa Faletara (certificirani doktor prve pomoći CK Prozor-rama) i naših volontera, građanima je pružena mogućnost da se bolje upoznaju sa pružanjem pomoći osobama kojima je to potrebno.

U navedenom periodu Crveni križ općine Prozor Rama je održao dvije Skupštine, dvije sjednice Predsjedništva te jednu sjednica Nadzornog odbora.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar