Cvitanović: Mi imamo jasan stav, apsolutno smo za ‘reviziju’ presude

Cvitanović: Mi imamo jasan stav, apsolutno smo za ‘reviziju’ presude

‘Mi imamo jasan stav po pitanju revizije presude. Revizija koja će se baviti pravdom, apsolutno smo za. Nitko se u BiH nije napadao iznutra, ovdje se desila agresija. Pretrpjeli smo mnogo žrtava, a produkti se vide i danas’, rekao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Sutra ističe rok do kada BiH mora predati zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije, izrečenu u Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2007. godine.

I današnja kriza je produkt iz nedonošenja odluka, iz stavljanja pod tepih problema bez kojih država ne može krenuti naprijed. Nismo za reviziju koja će se baviti politikom. S obje strane, koje su najviše eksponirane, puno je ispolitiziranih trenutaka koji doprinose još većem usložnjavanju situacije. Mislio sam da će Predsjedništvo više zasjedati. Ako je onaj tko je insistirao na reviziji, a zna da neće uspjeti, nije trebao ni ići u nju i trebat će podnijeti odgovornost“, rekao je Cvitanović.

On smatra da iz RS-a dolazi do prevelikog dizanja tenzija. “Ko ima dostojanstvo i ljudskost mora biti za to da se pronađe istina i pravda.”

Zašto se čekao posljednji trenutak na reviziju presude?

Kalkuliralo se šta uraditi s tim. Smatram da se davno trebalo razgovarati o reviziji i kroz međusobno poštovanje i dijalog moglo doći do rješenja“, izjavio je predsjednik HDZ 1990.

Sa druge strane imamo člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji smatra da najavljeno podnošenje revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nije dobro za institucionalnu ravnotežu i odnose “na čijoj izgradnji smo naporno radili u proteklom periodu.

Teško mi je komentarisati šta je neko drugi mislio. Govorim u ime HDZ 1990, a to je želja za pravdom za sve. Neko je počeo agresiju i protjerao ljude. Sjetite se sela Ravno na početku rata, Posavine, Mostara, Kupresa… Ne treba politiziranje oko revizije, mi smo za utvrđivanje istine i sankcija za odgovorne, a nadam se da će Sud na osnovu činjenica donijeti presudu kakva god bila, samo neka je poštena. Trebamo se okrenuti budućnosti svih građana BiH“, smatra Cvitanović.

Kako vidite konstantne blokade na razinama vlasti u BiH?

To su vještačke krize sa svrhom ostajanja na vlasti, s obzirom da se uvijek radi o istim strankama i istim liderima. Smatram da je puno međusobnog nerazmijevanja i umjetnih kriza. Smatram da je, u ovom sastavu, koalicija napravljena na brzinu bez jasnih dugoročnih ciljeva. Oni koji su dobili izbore trebaju biti hrabri i odlučni. BiH je složena država i kao takvu je treba shvatiti“, mišljenja je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

U posljednje vrijeme mnogo se govori i o federalizaciji u BiH. Da li je to treći entitet?

BiH je odabrala put ka EU. Kada najviše zakonodavno tijelo donese odluku da zagovara princip federalnog uređenja države onda to moramo poštovati. Zdrava EU počiva na federalizmu. To nije nikakvo dijeljenje, već naprotiv. U Rezoluciji se govori o federalizaciji BiH, a ne entiteta. Kao oblik uređenja je odavno poznat i ona ne bi značila dijeljenje. Možemo pričati o trećem ili petom entitetu. Nemam problem pričati o tome. Oni koji su najodgovorniji, a to je SDA, moraju shvatiti da Hrvati nisu institucionalno ravnopravni. Imamo sličnu situaciju u RS, nikada hrvatski klub u Vijeću naroda se nije mogao pozvati na vitalni nacionalni interes. Imali smo predstavnika Hrvata u RS koji nikada nije izabran iz reda hrvatskog naroda“, rekao je Cvitanović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing