Cvitanović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog Zakona o lokalnoj samoupravi RS

Cvitanović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog Zakona o lokalnoj samoupravi RS

MOSTAR, 21. listopada (FENA) – Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović najavio je kako će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog novog zakona o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj po kojem, kako Cvitanović tvrdi, definitivno Hrvati više nisu konstitutivan narod u manjem bh entitetu.

Predsjednik HDZ-a 1990 u priopćenju navodi kako su izmijenjeni članci spomenutog zakona koji su garantirali minimum konstitutivnosti hrvatskog naroda u Republici Srpskoj.

– Prema starom zakonu, bilo je regulirano, u skladu s popisom is 1991. godine da ne mogu iz istoga naroda biti i načelnik, zamjenik, predsjednik skupštine, dopredsjednici, odnosno da svi nositelji funkcija ne mogu biti iz jednog naroda, već je bilo zagarantirano da iz dugog naroda mora biti ili predsjednik ili dopredsjednik Skupštine ako je načelnik iz većinskog naroda – pojašnjava Cvitanović, nazvavši licemjernim odredbu u spomenutom zakonu kojom „nositelji vlasti na dobrovoljnoj mogu uvažiti činjenicu da su nekada u Republici Srpskoj, prije etničkog čišćenja, živjela tri konstitutivna naroda i izabrati nekoga iz drugih naroda na rukovodeće pozicije“.

– Do kada će se tolerirati ovakvo ponašanje službenih srpskih predstavnika u vlasti u Republici Srpskoj? Do kada će legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Republici Srpskoj šutjeti?  Do kada ćemo držati svijeću politici Milorada Dodika i ostalih srpskih političara, očito jedinstvenih kada su ovakvi zakoni u pitanju? Do kada će Visoki predstavnik šutjeti na ovakvo perfidno kršenje Daytonskog ustava? – pita se Cvitanović, te napominje kako Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nema mogućnost čak niti uputiti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske jer u njemu Hrvate predstavljaju „Dodikovi Hrvati, Bosićevi Hrvati…“.

– Iz ovoga svega je jasno da puno veća prava imaju manjine u Republici Hrvatskoj, nego na papiru konstitutivan hrvatski narod u BiH – drži predsjednik HDZ-a 1990, napominjući kako se ne smije šutjeti na takve pojave.

– Neću se umoriti upozoravati na ovakve pojave i osobno ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za rušenje spornih odredbi ovog zakona – najavio je Cvitanović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar