Cvitanović: Razočaran sam četvorkom; Umjesto da teže izjednačavanju Vijeća naroda RS-a s Domom naroda FBiH, oni rade suprotno

Cvitanović: Razočaran sam četvorkom; Umjesto da teže izjednačavanju Vijeća naroda RS-a s Domom naroda FBiH, oni rade suprotno

redsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović razočaran je stavovima lidera SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a, a u svezi izmjene Izbornog zakona BiH, odosno da, Vijeće naroda u Republici Srpskoj bude “preslikano” u FBiH, što bi značilo smanjenje nadležnosti Doma naroda FBiH.

“Simetriju između doma naroda i Vijeća naroda u RS-u treba praviti na način da se povećaju ovlasti Vijeća naroda, a nikako smanjivati ovlasti Doma naroda. Dom naroda nije dom županija već Dom naroda i nužno je da u Domu naroda budu legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda”, izjavio je Cvitanović za Republiku, komentirajući razgovore po pitanju izmjene Izbornog zakona lidera SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a.

“Bojim se da ovo dalje usložnjava mogućnost kompromisa koji je nužan. Razočaran sam stavom četvorke i odnosom prema RS-u, odnosno, da nisu tražili izjednačavanje Vijeća naroda RS s Domom naroda FBiH, a ne obrnuto”, zaključio je Cvitanović.

Po pitanju presuda Ustavnog suda, u ovom slučaju presuda Ustavnoga suda BiH oko zahtjeva Bože Ljubića za promjenom Izbornog zakona BiH o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, Cvitanović je kazao da se o “presudama Ustavnog suda ne raspravlja političkim nadmudrivanjem”.

“Ona se jednostavno mora provesti. Vremena je vrlo malo ostalo”, zaključio je predsjednik HDZ 1990.

(Republikainfo.com/V.S.)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar